Банкеръ Daily

Свят

Критици на Ердоган отиват на съд за валутни манипулации

Турският банков надзорник внесе криминален иск срещу множество индивиди, включително и двама бивши председатели на Турската централна банка,в заради коментарите им за турската лира.

Агенцията за банково регулиране и надзор публикува в късните часове на 27 декември списък, съдържащ 23 профила в "Туитър" и три имена на физически лица. Сред тях са бившите председатели на централната банка на страната Рушду Саракоглу и Дурмус Ялмаз, който ръководи институцията от 2006-а до 2011-а и в момента е опозиционен законодател; икономисти, между които Гюлдем Атабай от "Истанбул аналитикс"; опозиционният парламентарист Бурханетин Булут и медийните коментатори Емин Капа, Селчук Гечер и Сереф Огюз. 

Регулаторният орган обвинява включените в списъка лица в опити за манипулиране на движенията на валутния курс чрез изказвания по телевизията и в "Туитър", предизвикали драстично обезценяване на лирата. Оплакването се основава на член на закона за банките, който забранява да се коментират в медиите техните решения, за да не се накърнява репутацията им. На практика, турското правителство често използва съдилищата срещу критично настроени опоненти, журналисти и дори телевизионни зрители.

Наказателната акция е провокирана от мощните колебания на турската лира, предизвикани от нестандартната политика на турския президент Реджеп Ердоган да бори двуцифрената инфлация с ниски лихвените проценти. След поредното понижение със 100 базови пункта - до 14%, турската парична единица падна на 20 декември до 18.4 лири за един щ. долар, закръглявайки на 60% обезценката си от началото на годината. Погромът принуди Ердоган да обяви още същия ден извънредни мерки, включително нов инструмент за защита на спестяванията на депозантите от поевтиняване на националната валута. Тя реагира с мощен възходящ обрат и в късните вечерни часове на 20 декември се изкачи до 12 лири за един долар - впечатляващо движение от 33 процента. 

В телевизионно интервю на драматичния 20 декември Дурмус Ялмаз коментира, че повишението на турската лира е резултат от възможността за покупки на изгодни нива. Гюлдем Атабай, която пише коментари за сайта Para Analiz, пък заяви, че новата защита на депозитите е потенциална заплаха.   

Ердоган обвини Ялмаз в криминално престъпление за "манипулиране на финансовите пазари" и предупреди манипулаторите, че "ще платят цената". В изявление на 24 декември той призова "банковия регулатор да предприеме необходимите действия. Госпожа Атабай обаче не смята, че е нарушила законите и обещава да води съдебна битка и да продължи да върши работата си. 

В ранното утро на 28 декември турската валута се разменяше срещу 11.8950 лири за един долар. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във