Банкеръ Daily

Свят

Кристалина Горгиева отрече обвиненията срещу нея

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева отрече твърденията в независимия доклад за евентуалната й роля в скандала с подправяне на данни за Китай по времето, когато е била в Световната банка. Георгиева посочи, че докладът съдържа "фундаметални грешки", предаде Ройтерс.

В изявление, което се очаква да представи пред изпълнителния борд на фонда, тя също така обвинява офиса на бившия президент на банката Джим Йонг Ким в манипулация, като посочва, че кабинетът му е предложил данни, включително от Хонконг, да бъдат включени в класацията на Световната банка. 

Според  доклада тя е оказала натиск върху служители на институцията да манипулират данни, за да повишат позицията на Китай в класацията "Да правиш бизнес".

Ръководителката на МВФ смята, че американската адвокатска кантора WilmerHale, която е изготвила доклада, "е подменила фактите с инсинуации и нелогични заключения". Според Георгиева има основни недостатъци в доклада, включително връзката между китайския рейтинг Doing Business 2018 и дискусията за увеличаване на капитала на Световната банка.

Георгиева смята за „възмутителни” констатациите от одита, че тя е оказала натиск върху персонала на СБ, за да манипулира данните с цел подобряване рейтинга на Китай в „Правене на бизнес“.

Георгиева подчерта, че е действала, за да предотврати предложението на персонала на тогавашния президент на Световната банка Джим Йонг Ким за включване на Хонконг в класацията на Китай в Doing Business 2018.

Тя подчерта, че „никога не е призовавала за промяна на данните и анализ, за да угоди на едно или друго правителство“. 

Упрaвитeлният cъвeт нa Мeждунaрoдния вaлутeн фoнд рaзглeждa вcички твърдeния. Oчaквa ce дoклaд oт инcтитуциятa.

Вчера влиятелното британско списание "Икономист" призова българката да се оттегли от поста. Изданието написа, че констатациите на външно разследване, че Георгиева е упражнявала натиск върху служители да променят в полза на Китай позицията му в класацията "Да правиш бизнес" през 2017 г., компрометира МВФ. 

Според методологията на класацията Kитaй e тpябвaлo дa бъдe поставен на 85-o мяcтo. Вмecтo тoвa aзиaтcĸaтa дъpжaвa e билa класирана нa 78-а позиция. В резултат от разкритията Световната банка съобщи, че прекратява изготвянето на годишната класация.

"Следващия път, когато МВФ се опита да играе ролята на арбитър във валутен спор или да помогне за разсрочването на дълга на страна, която е взела заеми от Китай, критиците на фонда със сигурност ще се позоват на това разследване, за да подкопаят доверието в институцията. Ето защо госпожа Георгиева, уважаван служител на няколко международни институции, трябва да подаде оставка", се казваше в редакционната статия.

В доклада на WilmerHale се твърди, че натискът за подобряване на китайските показатели е бил оказан в момент, когато банката е търсила подкрепата на Китай за увеличаване на капитала си.

В разследването се твърди също така, че Кристалина Георгиева е посетила дома на ръководителя на екипа, изготвящ класацията, за да получи разпечатка с вече подобрените показатели и за да му благодари, че е помогнал за "разрешаването на проблема".

Facebook logo
Бъдете с нас и във