Банкеръ Daily

Свят

Кристалина Георгиева остава начело на МВФ

Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) е взел решение да остави на поста управляващата директорка Кристалина Георгиева, предаде Ройтерс, като се позова на свои източници.

Решението е било взето вчера след разглеждане на обвиненията за предполагаем натиск върху служители на Световната банка да променят данни по начин, облагодетелстващ Китай. Твърденията бяха, че българската икономистка е оказала такъв натиск по времето, когато е заемала висок пост в банката.

Управителният съвет на МВФ потвърди, че има пълно доверие в Кристалина Георгиева. Съветът заяви, че има доверие в стремежа на Георгиева да поддържа най-високите стандарти на добро управление и почтеност в МВФ. В същото време се планира среща на управителния съвет, на която ще бъдат обсъдени институционални предпазни мерки, гарантиращи безпристрастността на служителите на международната кредитна институция и възможността за подаване на оплаквания, изразяване на несъгласие и поддържане на отчетност.

Георгиева благодари на управителния съвет за гласуваното доверие и подчерта, че отправените й обвинения са били неоснователни, съобщава Франс прес.

Финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън е заявила вчера в разговор с Георгиева, че докладът на правната кантора УилмърХейл (WilmerHale) е повдигнал основателни съмнения, но липсата на преки доказателства означава, че евентуална смяна на ръководството би била неоснователна.

Необходимо е обаче да се вземат "активни мерки за засилване на доверието в МВФ и достоверността на информацията", предоставяна от институцията, се казва в изявление на Йелън. Освен това Георгиева и други лидери на МВФ трябва да декларират отново, че държат на прозрачността в изследванията, анализа и определянето на политиката на фонда.

Франция и други европейски правителства заявиха миналата седмица, че искат Георгиева да довърши мандата си. Представители на САЩ и Япония искаха внимателна проверка на обвиненията, отправени в доклада на УилмърХейл.

Скандалът заплашваше да засенчи привличащите вниманието годишни срещи на базираните във Вашингтон международни финансови институции, на които е планирано да бъдат обсъдени световната икономика, пандемията от новия коронавирус и въвеждането на глобален минимален корпоративен данък, отбелязва Ройтерс.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във