Банкеръ Daily

Свят

Криптовалутите не са пари, отсече Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че няма никакво доверие на криптовалутите, но след като съществуват трябва да се подчиняват на правила, предаде АФП.

"Не симпатизирам на криптовалутите. Това не са пари, а тяхната стойност е много непостоянна и не се опира на нищо. В Съединените щати имаме само една валута и тя се казва щатски долар", написа в "Туитър" президентът.

По-рано той предупреди Фейсбук, който обяви намерението си да създаде своя криптовалута през 2020 г., и други компании, че ако искат да станат банки, трябва да спазват регулациите както в САЩ, така и по света. Към момента криптовалутите не са регулирани. С плановете си за собствена киберразработка, наречена Libra, Фейсбук сериозно обезпокои големите централни банки и политиците. 

Анализатори от Bloomberg смятат, че влизането на Доналд Тръмп в дебата за биткойн и Libra може да доведе до значителни промени на криптопазара. Федералните регулатори, като Комисията по ценните книжа, Комисията за търговия със стокови фючърси и Министерството на финансите се борят с това как да регулират виртуалните монети. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във