Банкеръ Daily

Свят

Кремъл: Защитниците на Навални да уважават международното право

Мария Захарова

Политиците, които са публикували подготвени предварително коментари относно ситуацията с блогъра Алексей Навални да уважават международното право и законодателството на Руската Федерация. Това заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

"Онова, което искам да кажа на господин Джейк Съливан, както и на много други задгранични деятели, които публикуват предварително изготвени коментари, е: уважавайте международното право, не посягайте на националното законодателство на суверенни държави и се заемете с проблемите във вашите собствени страни", написа Захарова в страницата си във Фейсбук. 

По-рано Джейк Съливан, бъдещ съветник по националната сигурност в администрацията на бъдещия американски президент Джо Байдън, заяви, че Навални трябва да бъде освободен незабавно.

"Навални трябва да бъде освободен незабавно и авторите на тази скандална атака срещу живота му да бъдат държани за отговорни. Атаките на Кремъл срещу господин Навални са не само нарушение на човешките права, но и обида към руския народ, който иска неговият глас да бъде чут", каза Съливан.

Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че арестуването на Алексей Навални при пристигането му в Москва е неприемливо.

Популярният руски опозиционер и критик на Кремъл Алексей Навални беше задържан снощи на московското летище „Шереметиево“ при завръщането си от Германия, където се лекуваше от предполагаемо отравяне с нервнопаралитичното вещество „Новичок“.

Стотици привърженици на Навални го очакваха на московското летище „Внуково“, където трябваше да кацне самолетът на авиокомпанията „Победа“ от Берлин.

Повече от 50 души бяха задържани от полицията, сред които и юристът на „Фонда за борба с корупцията“ Любов Собол. В последния момент самолетът беше пренасочен към друг столичен аеропорт – „Шереметиево“, където се приземи със закъснение.

Малко преди да премине паспортния контрол Навални заяви пред журналистите, които пътуваха с него, че не се страхува от нищо. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във