Банкеръ Daily

Свят

Кремъл: Заплахите на Байдън само дестабилизират ситуацията

Дмитрий Песков

Кремъл заяви днес, че предупреждението на американския президент Джо Байдън за възможни катастрофални последици за Русия няма да помогне за намаляване на напрежението около Украйна и може да дестабилизира ситуацията още повече, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза това по повод вчерашното твърдение на Байдън, че Русия ще предприеме действия срещу Украйна и Москва ще плати си скъпо при евентуално широкомащабно нашествие.

Песков каза пред журналисти, че през последния месец Русия е получавала и други подобни заплахи. "Считаме, че те по никакъв начин не допринасят за намаляване на напрежението, което се появи в Европа, и освен това всички тези изявления могат да допринесат за дестабилизиране на ситуацията", каза той.

Москва се опасява, че заплахите със санкции от страна на САЩ могат да подтикнат Киев да се опита да реши със сила продължаващия вече осем години конфликт с проруските сепаратисти, въпреки че Украйна многократно отрича това, допълни Песков.

Говорителят на Кремъл отказа да коментира внесеното в парламента от група депутати предложение да се отправи искане към президента Путин двата сепаратистки проруски региона в Източна Украйна да бъдат признати за независими държави.

Предложението вероятно ще се тълкува от Запада като част от руската кампания за натиск, но Песков заяви, че това е инициатива от страна на депутати, която все още предстои да бъде гласувана и поради това не може да я коментира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във