Банкеръ Daily

Свят

Кремъл за САЩ: Надяваме се на по-добро, готвим се за по-лошо

Дмитрий Песков

В отношенията си с Вашингтон Москва винаги се надява на по-добро, но се готви за по-лошо. Това заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

"Естествено винаги се надяваме на по-добро, същевременно винаги сме готови за по-лошо" развитие, каза Песков. Той коментира мнения на наблюдатели, очакващи нова студена война след изявленията на президента на САЩ Джо Байдън по адрес на руския лидер Владимир Путин и неясната реакция на САЩ, щом президентът на Русия предложи пряка дискусия.

По думите на говорителя "тъкмо с такива прогнози си изкарват хляба наблюдателите и специалистите".

"Колкото до Руската федерация, президентът (Путин) ясно заяви, че въпреки всичко желае да продължат отношенията между двете страни, защото това е в интерес не само на нашите две страни, но в интерес на целия свят", подчерта Песков. "Естествено, обаче не можем да не вземем предвид думите на г-н Байдън", уточни той.

Запитан как ще погледне Кремъл на евентуален отказ на САЩ да се проведе открит диалог между Путин и Байдън, Песков напомни, че инициативата за такъв разговор бе на Путин. "И то (. . .) в отговор на много лошото изказване на президента Байдън. Мога да окачествя това само с думата "лошо", заяви говорителят.

Руският лидер "каза, че въпреки всичко сигурно няма смисъл от игри на мегафонна дипломация, размяна на язвителни думи, но има смисъл просто да си поговорят, има смисъл да продължат отношенията между Русия и САЩ", посочи Песков. "Това е светогледът и подходът на президента на Руската федерация Путин, но, разбира се, не мога нищо да кажа за потенциалния подход на президента Байдън", добави говорителят на Кремъл.

В интервю за телевизия Ей Би Си в сряда Байдън заяви, че руските власти ще трябва "да си платят" за опитите, които според Запада Русия прави за намеса в американските избори, а също отговори с "Да" на въпрос дали смята Путин за "убиец".

Facebook logo
Бъдете с нас и във