Банкеръ Daily

Свят

Кремъл за Фейсбук: Изтриването на руски сайтове мирише на цензура

Кремъл заяви, че отстраняването на акаунтите във Фейсбук на редица руски медии е враждебен акт, който намирисва на цензура, предаде Ройтерс.

По-рано Фейсбук обяви, че е изтрил стотици руски акаунти и страници, свързани с т.нар. "фабрика за тролове", обвинени от американски прокурори за разпространение на фалшиви политически и активистки постове, имащи за цел да повлияят върху изборите в САЩ през 2016 г.

Запитан за този ход на ръководството на Фейсбук, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се съгласи с представителя на една засегната от мярката руска медия, който при задаването на въпроса си нарече това "враждебна стъпка, намирисваща на цензура". 

"Ние, разбира се, следим тези действия на Фейсбук и съжаляваме за тях", каза Песков. 

Той коментира и съобщението на Ройтерс, че Вашингтон смята да обяви санкции срещу руски олигарси тази седмица. "Ще изчакаме да видим дали нещо такова ще се случи, или някакво официално съобщение" преди да вземем отношение, посочи говорителят на Кремъл.

Според съобщението на Ройтерс, която цитира "запознати с въпроса източници", въпросните руски олигарси ще бъдат санкционирани въз основа на закон, насочен срещу Москва заради намесата й в американските избори през 2016 г. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във