Банкеръ Daily

Свят

Кремъл вярва в невинността на саудитските лидери за убийството на Кашоги

Дмитрий Песков

Кремъл не вижда основания да подлага на съмнение твърдението на кралското семейство на Саудитска Арабия, че не е замесено в убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той нарече неуместен журналистически въпрос вярва ли Кремъл в това, че представители на кралското семейство в Саудитска Арабия нямат никакво отношение към убийството на журналиста.

"Има официално изявление на краля, има официално изявление на престолонаследника. Никой не трябва да има каквито и да било основания да не вярва на престолонаследника", подчерта Песков.

Прессекретарят на президента Путин приветства намерението на Рияд да разследва щателно убийството на Кашоги.

Както по-рано съобщи пресслужбата на Кремъл, вчера случаят с убийството на Кашоги е бил обсъден в телефонен разговор на руския президент Владимир Путин с краля на Саудитска Арабия Салман.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска от Саудитска Арабия да разкрие кой е наредил да бъде убит Кашоги, както и къде се намира неговият труп, като добави, че Турция разполага с повече информация по случая от споделената досега, предаде Ройтерс.

Ердоган посочи също, че Рияд трябва да разкрие самоличността на "местния сътрудник", за когото саудитските власти по-рано казаха, че е взел тялото от саудитските агенти, след като журналистът е бил убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври.

Рияд обяви вчера, че убийството на Кашоги, критик на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, е било предумишлено, с което се отказа от предишните си твърдения, че то е било непреднамерено.

"Кой даде нареждането?", попита Ердоган в реч пред членове на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР). "Кой нареди 15 души да дойдат в Турция?", добави той, визирайки екипа от 15 саудитци, пристигнал в Турция няколко часа преди убийството.

Ердоган съобщи също, че главният прокурор на Саудитска Арабия шейх Сауд ал Муаджиб ще пристигне в Турция в неделя в рамките на разследването по случая с убийството. Ал Муаджиб ще разговаря със своите турски колеги.

Кралството задържа 18 души и уволни петима високопоставени правителствени представители в рамките на разследването. Принц Мохамед заяви, че убийците ще бъдат изправени пред правосъдието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във