Банкеръ Daily

Свят

Кремъл: Украйна протака мирните преговори, печели време

Дмитрий Песков

Кремъл заяви днес, че Украйна се опитва да протака мирните преговори, като каза, че делегацията на Русия проявява по-голяма готовност да работи по-бързо от украинската страна, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разкритикува и коментара на американския президент Джо Байдън за президента Владимир Путин и го нарече „лични обиди“.

Песков каза, че думите на Байдън, нарекъл Путин "военнопрестъпник", се дължат на раздразнение, умора и отслабване на паметта.

По-рано днес руският президент Путин също каза в телефонен разговор на германския канцлер Олаф Шолц, че Киев се опитва да печели време в мирните преговори с Русия, но въпреки това Москва запазва ревностното си желание да продължи преговорите.

В телефонния разговор "бе отбелязано, че киевският режим се опитва по всеки възможен начин да забавя преговорния процес като прави нови и нови нереалистични предложения", заяви Кремъл. "Въпреки това руската страна е готова да продължи търсенето на решение в съответствие с добре познатите му принципни подходи".

В телефонния разговор, продължил близо час, Шолц се е обявил за прекратяване на огъня в Украйна, съобщи говорител на германското правителство. Той е изтъкнал също, че хуманитарната ситуация трябва да бъде подобрена и е необходим напредък в търсенето на дипломатическо решение колкото се може по-скоро, каза говорителят.

Путин е информирал Шолц, че руските военни са успели вчера да евакуират от Мариупол около 43 000 души в хода на хуманитарна операция в града, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във