Банкеръ Daily

Свят

Кремъл смята за интересно предложението на Мъск да говори с Путин

Кремъл определи като интересно предложението на най-богатия човек в света Илон Мъск да разговаря с руския президент Владимир Путин в социалната мрежа Клъбхаус (Clubhouse), предаде Франс прес.

Ръководителят на компаниите Тесла (Tesla) и Спейс Екс (SpaceX) отправи такова предложение на Путин в Туитър.

"Ще се включите ли в разговор с мен в Клъбхаус", написа Мъск и тагна в туита си официалния акаунт на английски eзик на Кремъл.

"За мен ще е голяма чест да поговорим", добави американският милиардер на руски.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи предложението като много интересно.

"Ние обаче искаме първо да разберем какво ще рече това, какво по-конкретно се предлага, преди да отговорим", каза той и припомни, че руският президент не използва социални мрежи.

Клъбхаус е аудиоплатформа, на която хората могат да се включат само след получена покана от неин потребител.

Предложението на Мъск за разговор с Путин идва, след като Спейс Екс изпрати през ноември четирима астронавти на Международната космическа станция, като по този начин сложи край на продължилия девет години монопол на Русия върху достъпа на хора до космоса. Капсулата "Дракон" на частната американска компания стана вторият апарат, способен да се скачва с МКС, след руските кораби "Союз", които от 2011 г. откарваха до станцията всички космонавти и астронавти след излизането от употреба на американските совалки.

Руският космически сектор започна да губи скорост заради корупционни скандали и липсата на иновации и нови научни проекти. Спейс Екс пък е все по-влиятелен фактор в тези области, отбелязва АФП.

49-годишният Мъск притежава над 180 милиарда долара и има амбиции за колонизиране на Марс. Едновременно с това той проявява интерес към криптовалутите и изкуствения интелект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във