Банкеръ Daily

Свят

Кремъл смята, че "Гугъл" и "Фейсбук" са се намесили във вчерашните избори в Русия

Руското политическо ръководство подкрепи разследването на твърденията, че американските интернет компании "Гугъл" и "Фейсбук" са се намесили във вчерашните избори в Русия, предаде ДПА.

Разследването ще бъде под надзора на руска парламентарна комисия. Вчера "Роскомнадзор" обяви, че "подобни действия може да бъдат разглеждани като намеса в суверенни дела на Русия и възпрепятстване на демократични избори".

"Комисията беше създадена, за да разгледа тези въпроси по професионален начин", заяви пред медиите прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков. Той подчерта, че руското ръководство очаква абсолютно непредубедено разглеждане на този въпрос, "с всичките нюанси и аспекти", отбелязва ТАСС.

Интернет компаниите отхвърлиха обвиненията на Москва, че са се намесили в руските избори чрез публикуването на политически реклами в изборния ден. Те напомниха в отделни изявления, че рекламодателите са тези, които носят отговорност в случая.

Партията на руския президент Владимир Путин понесе тежки загуба на изборите за градски парламент на Москва, на които близо половината места бяха спечелени от кандидати, подкрепяни от неговия архисъперник Алексей Навални, предаде Асошиейтед прес.

Изборите за московската Дума обикновено не са толкова шумно събитие, но вчерашното гласуване привлече по-голямо внимание след отказа на властите да регистрират десетина независими кандидати, включително добре известни критици на политиката на Кремъл.

Това доведе до големи протести на опозицията и въпреки предприетите от полицията мерки, шествията бяха най-големите в Русия от години.

След преброяването на всички гласове 20 кандидати, получили подкрепата на опозиционния лидер Алексей Навални, бяха избрани в московския градски парламент. Всички те, макар и в някои случаи само номинални противници на властта, бяха подкрепени от неговата стратегия за т. нар. умно гласуване, която призоваваше гласоподавателите да отхвърлят кандидатите на партията на Путин "Единна Русия".

"Това е невероятен резултат и ние се борихме за него заедно", заяви Навални в Туитър рано сутринта.

Кандидати на "Единна Русия" спечелиха губернаторски места в десетки региони. В далекоизточния Хабаровск обаче те понесоха съкрушително поражение, след като партия ЛДПР спечели всички места в градския парламент, с едно единствено изключение, и доминираше на останалите местни избори, включително за кмет.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред медиите, че резултатите от изборите показват, че идеята на опозицията за протестен вот като цяло се е провалила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във