Банкеръ Daily

Свят

Кремъл ще осребри скандала с отвлечения самолет

Санкциите срещу Беларус няма да повлияят на поведението й

Последната среща на двамата лидери бе през февруари (ТАСС)

Докато по-голямата част от света изразява възмущение от отвличането на самолета на "Райънеър" от страна на Беларус с цел арестуването на опозиционен активист, Русия ярко се открои от останалите с категоричната подкрепа за действията й. Това поражда логичния въпрос – доколко Минск би могъл да си позволи подобна дързост без предварителното одобрение на Москва?

 

През последните години Русия неотклонно засилва влиянието, което упражнява над съседна Беларус. Според някои наблюдатели, президентите Владимир Путин и Александър Лукашенко донякъде са съюзници по принуда, но това съвсем не означава, че отношенията им са крехки и породени само с цел задоволяване на непосредствените им нужди.

За Беларус Русия е могъщ икономически и политически партньор и източник на подкрепа, който от 27 години поддържа властта на Лукашенко.

За Русия Беларус предлага възможност да упражнява икономическо и политическо влияние в региона и изпълнява ролята на

защитен вал срещу западна агресия 

откъм нейните бивши територии - като Украйна, например. Путин винаги е отдавал голямо значение на стабилността и предвидимостта. Ето защо за него поддържането на дългогодишен лидер като Лукашенко винаги е било по-добра опция, отколкото опознаването и сработването с нов лидер в Минск.

Според експерти, които наблюдават Русия отблизо, дори и да не е дал лично зелена светлина за отклоняването и приземяването на самолета, Путин не може да не е бил информиран предварително.

Британският историк и политически коментатор Тимоти Аш изтъкна, че в момента Лукашенко е напълно зависим от Путин и никога не би предприел подобен дързък ход, ако не е получил предварително благословията на Кремъл. Ако досега някой се е съмнявал дали Лукашенко е изцяло зависим и е готов на пълна интеграция между Беларус и Русия, отговорът е пред очите му:

всички мостове между Минск и Запада

вече са изгорени. А на Лукашенко не му остава нищо друго, освен да се откаже от суверенитета на страната си и така да спаси кожата си, убеден е Тимоти Аш.

Влиянието на Путин над Лукашенко за пореден път бе потвърдено през септември 2020 г., когато Москва отпусна на Минск заем от 1.5 милиарда долара и пое ангажимент да засили двустранната търговия. Този жест бе направен в момент, когато властта на беларуския "самодържец" взе да се клати след седмици на масови протести, последвали поредните президентски избори, спечелени - според опозицията - по възможно най-нечестния начин.

Русия определи възмущението на западните демокрации от отвличането на самолета като

"шокиращо" и "истерично"

и ги обвини в двойни стандарти.

Кремъл отхвърли всякакви внушения, че Русия е замесена в принудителното приземяване на самолета и обясни тези съмнения с "традиционните" антируски настроения. В официално съобщение, прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че в последно време Москва несправедливо е обвинявана за какво ли не, а критиците й са позволили омразата им към Русия да повлияе на преценката им.

Твърде съмнително е и дали налагането на санкции на Беларус ще даде някакъв ефект. Подобно на Русия, страната вече е подложена на международни санкции - главно заради репресии над протестиращи граждани, опозиционери и критично настроени журналисти. Европейските лидери се зарекоха да не оставят наглостта на Минск без последствия, но според анализатори ефектът ще е по-скоро... никакъв.

Отвлеченият самолет (АФП)

На първо място, от инцидента ще спечели Русия, защото той неминуемо ще тласне Беларус в ръцете й. За Путин случилото се е добре дошло, тъй като съвсем ще отнеме възможността на Минск да се заиграва със Запада.

В същото време внушенията за руска намеса още повече ще затруднят ЕС да отговори ефективно на Беларус. Москва вече обвини ЕС и отделните страни членки в двойни стандарти и ще защитава действията на Минск. Всякакви нови европейски санкции срещу Беларус ще бъдат осъдени от Русия като западна намеса във вътрешните й работи.

Берлин също може да настоява за по-радикални действия, ако арестуваният опозиционер Роман Протасевич не бъде освободен, но Германия едва ли би

обвързала проекта "Северен поток 2" с инцидента.

Иначе казано - случващото се между Беларус и Запада не е нищо повече от проекция на случващото се между Русия и Запада. Тоест - никакви основания да се смята, че санкциите спрямо Минск ще са по-ефективни от досегашните санкции спрямо Москва.

Потвърждават го и фактите досега. Последните санкции срещу Беларус бяха наложени след оспорваните президентски избори през август 2020 година. Въпреки това, като получи пълна политическа и икономическа подкрепа от Русия, Лукашенко смаза опозицията и потуши протестите. Няма никакво основание да се смята, че развоят сега ще е по-различен.

Има обаче едно обстоятелство, което може и да не се окаже по вкуса на Лукашенко. За беларуският лидер ще става все по-трудно да отстоява дори и относителна самостоятелност от Москва и да устоява на натиска държавата му да бъде погълната от могъщата си съседка.

Още през 1999 г.

Москва и Минск подписаха договор за Съюзна държава,

който предвижда създаването на фактическа федерация. По една или друга причина, досега Лукашенко протакаше изпълнението на този договор. Нещо повече - след руската окупация на Крим, властелинът от Минск дори пофлиртува малко с Брюксел и Вашингтон, което накара някои западни наблюдатели да го нарекат "По-малкото зло от Путин". След смазването на миналогодишните протести обаче кредитът на Лукашенко се изпари. А след инцидента с ирландския самолет не му остава нищо друго, освен да удари чело пред портите на Кремъл и да върне Беларус в орбитата на Москва.

По всичко личи, че точно това е напът да се случи. В обръщението си към беларуския парламент на 26 май, Лукашенко в прав текст заяви: "Като суверенни държави Беларус и Русия могат да изградят по-силни отношения – по-здрави дори от единството вътре в самата Русия! Имаме такава стойност за Русия, каквато и Русия за нас!"

Според него Русия не се нуждаела от поглъщането на Беларус, защото това щяло да бъде "подарък за американците и колективния Запад" и да донесе на Москва само главоболия. И макар никой да не се е съмнявал в обратното, беларуският властелин обеща на депутатите си, че преговорите с Русия за засилване на двустранното сътрудничество продължават...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във