Банкеръ Daily

Свят

Кремъл се подготвя за посещението на Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел ще пристигне на работно посещение в Москва на 11 януари по покана на руския президент Владимир Путин.

Планира се по време на преговорите да бъдат обсъдени актуални въпроси от международния дневен ред, включително ситуацията в Сирия и Либия, ескалацията на напрежението в Близкия изток в резултат на американския въздушен удар на летището в Багдад на 3 януари. Друга тема ще бъде разрешаването на вътрешноукраинския конфликт в контекста на прилагането на пакета от мерки от Минск за 2015 г. и споразуменията, постигнати на срещата на върха на 9 декември 2019 г. в Париж.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков категорично отрече пред ТАСС, че причината за посещението на Ангела Меркел е напрежението между САЩ и Иран заради убийството на Касем Солеймани. 

Наскоро Русия и Германия излязоха с коренно противоположни реакции и прогнози във връзка с отказа на Иран от поетите задължения по ограничаване на обогатяването на уран. Руското министерство на външните работи заяви, че не вижда заплаха от разпространение на ядрените оръжия след решението на Иран да се откаже от ограниченията върху обогатяването на уран. Групата "Е3", състояща се от Франция, Великобритания и Германия, пък призова Иран да се въздържа от каквито и да е насилствени действия и прикани Ислямската република да се върне към спазването на договореностите, предвидени в ядреното споразумение от 2015 г. между Техеран и световните сили.

Трите европейски страни също така подчертаха важността на деескалацията на напрежението в Ирак и Иран и потвърдиха решимостта си да се борят срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във