Банкеръ Daily

Свят

Кремъл: САЩ остават в списъка на неприятелските държави

Президентите Джо Байдън и Владимир Путин на срещата в Женева на 16 юни.

Съединените щати остават в списъка на страните, които са неприятелски настроени към Русия. Няма причина да се изключи тази държава от списъка, докато не бъдат приложени споразуменията, постигнати на срещата на върха в Женева. Това съобщи прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков. 

Говорителят на Кремъл отбеляза, че на срещата на лидерите "се постигна разбирателство там, където е безполезно, но е необходимо да се говори и където страните са категорично несъгласни помежду си, както и по темите, по които могат да действат като партньори“.

"Но всяко разбирателство виси във въздуха без прилагане, без създаването на подходящи работни механизми и без съществено споразумение. Държавните глави все още нямат възможност поради недостиг на време да говорят за подробности. Те разговаряха концептуално и в рамка, а подробностите след това се обсъждат на работно ниво ", уточни Песков.

Според него преди да видим резултатите от тази среща няма причини за промени. 

Първата среща между президентите Джо Байдън и Владимир Путин продължи няколко часа. На нея бяха обсъдени теми като киберсигурността, Алексей Навални, контрол над оръжията, шпионажа, промени в климата и COVID-19.

През април САЩ изгониха десет руски дипломати от посолството във Вашингтон, на което руското външно министерство отговори реципрочно. Двамата посланици са отзовани за консултации. Белият дом наложи и нови санкции срещу Русия в отговор на хакерската атака срещу американски държавни институции и частни компании, осъществена през софтуера на фирмата Solar Winds.

В съвместно изявление на НАТО от миналия понеделник се казва, че „агресивните действия на Русия представляват заплаха за евроатлантическата сигурност“. Като някои от действията НАТО цитира военната агресия на Москва, използването на кибератаки и хибридната война, анексирането на Крим и финансираните от Кремъл дезинформационни кампании.

И все пак американският президент Байдън определи Путин определи като "достоен", "умен" и "твърд" противник. А пък Путин нарече американския си колега "опитен играч" и много по-приятен на живо, отколкото е представен в медиите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във