Банкеръ Daily

Свят

Кремъл: Русия ще разследва официално отравянето на Навални, ако се потвърди наличието на отрова в организма му

Дмитрий Песков

Следствие по дело за евентуално отравяне на руския опозиционер Алексей Навални ще започне де юре, ако бъде потвърдено наличието на отровно вещество в неговия организъм. Това заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Руски експерти от вътрешното министерство продължават доследствената проверка по случая, "започнала практически веднага", и тя де факто представлява следствени действия, отбеляза Песков, цитиран от ТАСС.

Лекарите от болницата в сибирския град Омск, където първоначално бе приет Навални, "предоставяха далеч повече и далеч по-често информация за състоянието на болния (. . .) и на журналисти, и на всички заинтересовани" от колегите си в берлинската болница, където сега лекуват опозиционера, каза говорителят на Кремъл.

Той отказа да коментира изявлението на беларуския президент Александър Лукашенко, според когото Германия и Полша са фалшифицирали данните за отравяне на Навални. Лукашенко обясни вчера, че е прехванат разговор в този смисъл между Берлин и Варшава. "Още не разполагам с информация какво има в тези материали", отбеляза Песков.

Той съобщи, че не знае дали руският президент Владимир Путин и Лукашенко са обсъждали в телефонните си разговори действията на силовите структури по време на протестите в Беларус. Тези действия са "вътрешна работа на Беларус, нямаме намерение да се месим в тези вътрешни работи", увери той. Но подчерта, че Русия "обръща внимание" на това, че правата на човека трябва да бъдат спазвани по време на митинги.

Кремъл се готви да посрещне скоро в Москва Александър Лукашенко, каза още Песков и обеща "да съобщи своевременно" точната дата. В сряда руският външен министър Сергей Лавров информира, че визитата ще се състои до две седмици.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във