Банкеръ Daily

Свят

Кремъл: Промяна на статуквото в Приднестровието ще дестабилизира региона

Евентуална промяна на статуквото в Приднестровието може съществено да дестабилизира ситуацията в региона според Кремъл, който призовава да се избягват "резки движения", засягащи тази деликатна тема. Тази позиция представи днес Дмитрий Песков, прессекретар на руски президент, запитан при какви условия руските миротворци може да напуснат Приднестровието.

Русия контактува с избраната за президент на Молдова Мая Санду по дипломатическа линия, посочи Песков в отговор на друг въпрос и напомни, че президентът Владимир Путин вече поздрави Санду по повод изборната й победа.

Москва ще се съобразява с всички възможни негативни последици от евентуални резки стъпки на новото ръководство на Молдова и разчита да продължи конструктивния диалог, воден със сегашния молдовски ръководител Игор Додон, каза говорителят на Кремъл.

По-рано днес Мая Санду се обяви за изтегляне на руските войски и боеприпаси от Приднестровието. Според нея руските миротворци в региона трябва да бъдат сменени с мисия от цивилни наблюдатели под егидата на ОССЕ.

Песков съобщи, че темата не е била обсъдена предварително с Руската федерация, и спомена за "нуждата от по-балансиран подход в контекста на нашите двустранни отношения".

Мая Санду заяви днес пред журналисти, че смята да активизира преговорите за Приднестровието във формат "5 + 2" (Молдова, Приднестровието, ОССЕ, Русия, Украйна и наблюдатели от САЩ и ЕС).

"Напоследък тези преговори се забавиха", каза тя, но подчерта, че няма намерение да води "преговори заради самите преговори", отбелязва ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във