Банкеръ Daily

Свят

Кремъл приветства "триумфалния референдум" на доверие към Путин

Кремъл приветства днес "триумфалния референдум" на доверие към руския президент Владимир Путин, предадоха световните агенции. Референдумът, позволяващ по-специално на Путин да остане на власт до 2036 г., беше определен като измама от опозицията, допълва Франс прес. Агенцията посочва, че само един руски регион се е противопоставил на конституционната реформа.

"Състоя се де факто един триумфален референдум на доверие към президента Путин", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков след гласуването, при което 77,92 процента от гласоподавателите одобриха конституционната реформа. Срещу реформата гласуваха 21,27 процента, а избирателната активност беше 65 процента.

Песков приветства нивото на участие в референдума и изключително високата подкрепа за предложените промени и каза, че тези конституционни реформи ще бъдат базата за едно по-добро бъдеще за Русия.

Вотът беше предвиден за април, но беше отложен заради коронавирусната пандемия. Никога не е имало съмнение за изхода от него. Реформата беше одобрена от парламента в началото на годината, а текстът на променената конституция вече се продава в руските книжарници.

Против промените се обяви автономният окръг Ненески в Арктика, където с "не" гласуваха 55,25 процента от избирателите. Тази територия е изолирана и малко обитавана и скоро може да бъде присъединена към Архангелската област, което породи местно опозиционно движение.

Опозиционният лидер Алексей Навални определи като цяло референдумът като една "огромна лъжа" и призова привържениците си да се мобилизират за следващите регионални избори през септември.

Една от най-спорните промени на конституцията дава на Путин възможността за два допълнителни мандата след края на настоящия му мандат през 2024 г. Така той ще има възможността да остане в Кремъл до 2036 г., когато ще бъде на 84 години.

Промените в конституцията вписват и консервативните принципи, които са ценени от президента, като например бракът да е възможен само за хетеросексуалните. Въвеждат се и социални гаранции, като например индексиране на пенсиите.

Според критици на Кремъл властта е удвоила манипулациите, за да се увери, че ще има голям успех и висока избирателна активност на референдума. Сред тези манипулации е организиране на лотария с подаръци за участващите в референдума и раздаване на ваучери за гласуващите онлайн.

Неправителствената организация Голос, специализирана в наблюдение на изборите, получи над 2100 сигнала за евентуални нарушения на вота. Днес организацията каза, че референдумът е бил безпрецедентен пример за накърняване на суверенитета на руския народ.

Председателката на руската ЦИК Ела Памфилова пък каза, че няма съмнение, че вотът е бил легитимен и валиден.

Председателката на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко каза, че двете парламентарни камари и ще работят за внасяне на промени в около 90 закона след одобрените от руснаците поправки в конституцията, предаде ТАСС.

Председателят на долната парламентарна камара Вячеслав Володин пък каза, че общонародното гласуване на поправките в конституцията е референдум за доверието на руснаците към президента Путин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във