Банкеръ Daily

Свят

Кремъл: Положението с Навални не ни касае

Положението с опозиционера Алексей Навални не е въпрос, който касае Кремъл, а трябва да се обсъжда с прокуратурата или с Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), заяви говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

В отговор на въпрос дали Путин смята да възложи проверка на твърденията, че до Навални не се допускат лекари, Песков заяви, че "това не е в дневния ред" на Кремъл.

Той отново заяви, че всички въпроси по тази тема трябва да се отправят към ФСИН, а при подозрения за нарушения - към прокуратурата.

Песков отказа да коментира вчерашните протестни акции в подкрепа на Навални в редица руски градове.

"Не виждаме повод да даваме наша оценка. Това е по-скоро тема за оценка от страна на правоохранителните органи", каза той в отговор дали в Кремъл са обърнали внимание на протестите и как ги оценяват.

Песков добави, че доколкото тези прояви не са били съгласувани с властите, те са били незаконни.

На предстоящата си днес среща в Москва президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко ще обсъдят "последните събития с разкриването на диверсионни планове към Беларус", каза Песков.

В отговор на въпрос дали Кремъл смята беларуския президент за надежден партньор Песков каза единствено, че Лукашенко управлява Беларус, с която Русия е образувала съюзна държава.

На 17 април Лукашенко заяви, че срещу него и синовете му е било планирано покушение, организирано според него от американските специални служби и държавното ръководство на САЩ. Според шефа на беларуското разузнаване превратът е бил планиран за юни или юли тази година.

Песков заяви, че не очаква ситуацията с планираното убийство на Лукашенко с цел преврат в Беларус да повлияе на хода на интеграцията на Беларус с Русия.

"Интеграционните процеси в рамките на Съюзната държава са едно, а външните заплахи и непрестанните опити за намеса във вътрешните дела на двете страни (Русия и Беларус) са съвсем друга реалност, с която още дълго ще живеем и с която трябва да свикнем", каза Песков.

Сътрудничеството и съвместното противодействие на външните заплахи "са много важни и са в интереса на народите на двете страни", добави той.

Руският президент Владимир Путин сам ще отговори на предложението на украинския президент Володимир Зеленски за среща в Донбас, заяви Песков.

"Ако президентът сметне за нужно, той сам ще отговори", каза той.

На молба за коментар на призива на украинския външен министър Дмитро Кулеба Западът да проучи възможността за изключване на Русия от международната система за междубанкови разплащания СУИФТ, Песков отговори, че този въпрос трябва да се зададе на руското външно министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във