Банкеръ Daily

Свят

Кремъл отрича Русия да е откраднала ваксината на AstraZeneca

Кремъл отхвърли като "дълбоко ненаучни" твърденията, че Русия е откраднала формулата за ваксина срещу Covid-19 на AstraZeneca и на Оксфордския университет, за да създаде своя собствена ваксина.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков продължи да критикува британското списание "Сън", което първоначално публикува твърденията, определяйки изданието като "много известен, но дълбоко ненаучен вестник", който трябва да се третира точно като такъв.

Той също така обясни, че AstraZeneca използва аденовирус на шимпанзета като метод за доставка на нужните антитела, докато руският институт "Гамалея" използва човешки, за да създаде ваксината "Спутник V".

Коментарите на Песков идват в отговор на статия, публикувана от вестник "Сън", в която се твърди, че руски шпионин е откраднал данните на AstraZeneca и Оксфорд и ги е предал на руските власти, които по-късно са ги използвали за разработването на Covid ваксината "Спутник V".

Междувременно британският държавен министър по сигурността Деймиан Хиндс не отрече твърденията, че Русия е откраднала формулата за ваксината срещу Covid-19, разработена от AstraZeneca PLC и Оксфордския университет, за да направи своя собствена ваксина "Спутник V".

"Няма да коментирам конкретния случай, който споменавате, защото това не би било правилно да се прави в детайли, но би било честно и правилно да се каже, че сме изправени пред заплахи от този тип, които са различни, те са по-сложни, те са по-обширни, отколкото някога са били преди това", каза Хиндс.

Експерименталният лекарствен коктейл с антитела на компанията AstraZeneca успява да намали тежко заболяване или смърт при нехоспитализирани пациенти с Covid-19, показват резултати в проучване на късен етап, съобщи в понеделник британският производител на лекарства, цитиран от Ройтерс.

Лекарството, наречено AZD7442, намалява риска от развитие на тежък Covid-19 или смърт с 50% при пациенти, които са имали симптоми в продължение на седем дни или по-малко, като по този начин препаратът отговаря на основната цел на изпитването.

"Ранната намеса с нашия коктейл от антитела може да доведе до значително намаляване на прогресирането на тежко заболяване, с продължителна защита за повече от шест месеца“, посочи Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент на научноизследователска и развойна дейност в областта на биофармацевтиците в AstraZeneca.

Компанията ще обсъди данните със здравните власти, добавиха от AstraZeneca, но без да предоставят по-конкретни уточнения.

AstraZeneca също така разработва лекарствен коктейл като терапия за защита на хора, които нямат достатъчно силен имунен отговор към ваксините срещу Covid-19.

През миналата седмица компанията поиска спешно одобрение от регулаторните органи на САЩ за използването на това превантивно лекарство срещу коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във