Банкеръ Daily

Свят

Кремъл отрече да се меси във вътрешните работи на Франция

Дмитрий Песков

Русия не допуска възможността за намеса в работите на други страни, включително на Франция, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Песков коментира думите на френския президент Еманюел Макрон, заявил събота в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, че трети страни, включително Русия, можело да се опитат да повлияят в бъдеще върху избори във Франция. Френският лидер добави, че "руската стратегия е била да подкрепя антиевропейски, антимиграционни, много консервативни в социален смисъл движения", които са против обединенията и отслабват европейсата интеграция.
Макрон подчерта, че не говори само за Русия, доколкото "ултрадесни американски групи също се месят в европейските кампании и европейската стратегия". Необходими са редица мерки срещу такава намеса, заяви той.

"Не, Русия е категорично против това други страни да се месят в собствените й вътрешни работи. И ние не допускаме възможността Русия да прави същото спрямо други страни", увери Дмитрий Песков, запитан дали има случаи на такава намеса в работите на Франция от страна на Русия.

Говорителят на Кремъл допълни, че не е запознат подробно с изявлението на Макрон. "Знаем само едно: той е привърженик, поддръжник на развитието на руско-френския и руско-европейския диалог, смятайки, че този диалог няма алтернатива, що се отнася до намирането на разбирателство и пътища за изход от множество кризисни ситуации, които са предизвикателство за нас", заяви Песков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във