Банкеръ Daily

Свят

Кремъл отрече да разследва случая с Навални

Дмитрий Песков

Кремъл допусна днес, че може да е станало недоразумение, след като италианският премиер Джузепе Конте заяви, че руският президент Владимир Путин е обещал да бъде създадена комисия за разследване на предполагаемото отравяне на опозиционера Алексей Навални, предаде Ройтерс.

Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин, каза пред журналисти, че Русия все още не вижда основания за възбуждане на наказателно преследване във връзка със заболяването на Навални, който е лекуван в Берлин, след като Германия обяви, че случилото се е било опит за убийство. Русия не разполага с убедителни доказателства опозиционерът да е бил отровен и не е получила никакви медицински данни от Германия, допълни Песков.

Вчера държавният секретар на САЩ Майк Помпейо каза, че има "много голяма вероятност" предполагаемото отравяне на Навални да е било поръчано от високопоставени представители на руските власти.

Песков нарече това изявление "недопустимо" и априори погрешно, изопачаващо действителността.

Русия не разполага с никакви официални данни за здравето на блогъра Навални, включително и за това, че е дошъл в съзнание. "Не разполагаме с никаква достоверна информация за здравето на пациента", каза Песков.

Той изтъкна, че Русия до момента не е получила от Германия отговор на искането на "нашия главен прокурор", който в края на миналия месец поиска информация за здравословното състояние на Навални, който тогава беше в кома в берлинска болница.

Вчера руското министерство на външните работи протестира официално пред германския посланик срещу "необоснованите и ултимативни обвинения", предупреждавайки, че отказът за предаване на медицинската документация ще бъде "груба и враждебна провокация", припомня Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във