Банкеръ Daily

Свят

Кремъл отрече да е предупреждавал Анкара за преврата

Дмитрий Песков

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че не разполага с информация за това Русия да е предупредила Турция за подготовката на държавен преврат.

"Не разполагам с такава информация и не знам на какви източници се позовава агенция "Фарс", заяви Песков пред журналисти, коментирайки появилата се в медиите информация, предаде ТАСС.

По-рано иранската агенция "Фарс" съобщи, че президентът на Турция Реджеп Ердоган е получил от Русия предупреждение за готвен военен преврат няколко часа преди началото му. По данни на агенцията такава информация била предоставена на арабски медии от дипломатически източници от Анкара. Според тях турското разузнаване е било предупредено от своите руски колеги за "неизбежен военен преврат". Това предупреждение се основавало на данни, с които намиращи се в региона руски военни се сдобили, прехващайки в ефир разговори между заговорниците.

Прессекретарят на руския президент добави, че въвеждането на извънредно положение в Турция е вътрешна работа на тази страна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във