Банкеръ Daily

Свят

Кремъл: Отмяната на полети от ЕС е по технически причини

Кремъл заяви днес, че Москва работи за решаване на "техническите" проблеми, възникнали в резултат на решението на някои европейски авиокомпании да избягват беларуското въздушно пространство при полети към и от Русия, предаде Ройтерс.

Европейският съюз призова своите авиокомпании да избягват Беларус и предприе стъпки към затваряне на своето въздушно пространство за беларуски превозвачи, след като в неделя беларуските власти отклониха полет на "Райънеър" и арестуваха журналист дисидент, пътувал със самолета.

Русия вчера не даде разрешение за полет на "Австрийските авиолинии" от Виена за Москва, планиран да заобиколи Беларус, а в сряда не одобри променен маршрут за полет на "Ер Франс" от Париж за Москва. И двата полета бяха отменени.

Днес обаче руските власти са разрешили на полет на "Австрийските авиолинии" от Виена за Москва да заобиколи Беларус, каза авиокомпанията, цитирана от ТАСС, а вчера са дали позволение за полети на други чуждестранни превозвачи.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че проблемите са чисто технически и че въпросът не би трябвало да се отрази отрицателно върху отношенията между ЕС и Русия. Според него просто има "определени точки за влизане и излизане от въздушното пространство на всяка страна".

Руските авиационни власти са казали на превозвачите, че промените на маршрутите от Европа за Русия заради политическия спор във връзка с Беларус може да доведат до по-дълго време за даване на разрешение за полетите поради увеличения брой подобни искания, посочва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във