Банкеръ Daily

Свят

Кремъл отхвърли идеята за сделка с Турция за Крим

Проф. Хасан Юнал заяви, че Москва и Анкара могат да се договорят за статута на Крим, ако Русия признае Севернокипърската турска република за независима държава.

Руските региони не могат и никога няма да бъдат обект на никакви сделки, заяви говорителят на президентството Дмитрий Песков, съобщи РИА Новости.

Коментарът е по повод изказване  на професора от турския университет Малтепе Хасан Юнал, че Москва и Анкара могат да се договорят за статута на Крим, ако Русия признае Севернокипърската турска република за независима държава.

Говорителят на Кремъл отхвърли възможността за подобни споразумения. "Едва ли уважаван професор от Турция може да олицетворява официалната гледна точка на Анкара," добави той.

Кипър на практика е разделен на две части от 1974 г., когато Турция нахлу в страната заради опитите на Гърция да  анексира острова. През 1983 г. на окупираната територия на острова е провъзгласена Севернокипърската турска република, която е разположена на 37% от територията на острова и  само Турция я признава.

Преговорите между гръцката и турската страна са чрез посредничеството на ООН , но след неуспеха  през 2017 г. те бяха прекъснати.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара не признава Крим като руски регион и възнамерява да подкрепи кримските татари заедно с Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във