Банкеръ Daily

Свят

Кремъл определи като нелоялна конкуренция заплахата за санкции срещу "Северен поток 2" и "Турски поток"

Кремъл определи днес като нелоялна конкуренция заплахата на САЩ да наложат санкции срещу два руски проекта за газопроводи, предадоха Ройтерс и ТАСС. Става дума за "Турски поток" и "Северен поток 2".

Според руските власти Вашингтон използва заплахата като средство за обезсърчаване на Европа от закупуването на руски природен газ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че заплахата на САЩ със санкции е пример за "брутален натиск", който Вашингтон оказва върху европейските страни и компании. САЩ се опитват да "принудят" Европа да придобие газ на по-високи цени и "при по-неблагоприятни условия", подчерта той.

Американският държавен секретар Майк Помпео предупреди вчера, че инвеститорите в двата проекта може да станат обект на санкциите на Вашингтон.

Дмитрий Песков също така посочи, че в момента няма твърди планове по отношение на среща между руския президент Владимир Путин и неговия американски колега Доналд Тръмп.

По време на ежедневен брифинг Песков коментира статия, публикувана в сряда от вестник "Таймс", в която се отбелязва, че двамата президенти могат да се срещнат в Ню Йорк на Общото събрание на Организацията на обединените нации на 15 септември, подчертавайки, че подобна среща не е потвърдена, тъй като все още няма окончателни планове за нея.

Преди дни Песков отбеляза, че отношенията между САЩ и Русия са "в най-ниската си историческа точка", визирайки проблемни въпроси като контрола на ядрените оръжия и глобалната стабилност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във