Банкеръ Daily

Свят

Кремъл обвини Запада за спрените газови доставки

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че спирането на доставките на руски газ към Германия по стратегическия газопровод "Северен поток 1" е по вина на Запада вследствие на наложените санкции, които възпрепятстват поддръжката на инфраструктурата, предаде Франс прес. "Проблемите, свързани с газовото снабдяване, се появиха заради санкциите, наложени от западните държави. Няма друга причина за тези проблеми", посочи той.

Преди няколко дни бяха спрени напълно доставките по "Северен поток 1" - жизненоважен газопровод за снабдяването на европейците. Това засили опасенията на Европа от енергийна криза тази зима. "Тези санкции доведоха до ситуацията, в която се намираме в момента", каза говорителят на Кремъл на телефонна пресконференция. Той също така отхвърли категорично "непрестанните опити" на Запада "да хвърли вината" върху Москва.

Според Песков "Западът, в конкретния случай Европейският съюз, Канада и Великобритания, са отговорни за това, че ситуацията стигна дотук". Той за пореден път оправда спирането на руските газови доставки към Германия по "Северен поток 1", обявено в петък, със сериозната нужда от поддръжка на последната работеща турбина. "Тя не функционира добре, стават повреди. Това води до спиране на доставките", изтъкна.

Руският газов гигант "Газпром" обяви в петък, че са открити течове на масло в турбината по време на проверка в една от помпените станции, намиращи се в Русия. Москва твърди, че санкциите, наложени ѝ от западните страни след началото на офанзивата в Украйна, възпрепятстват връщането на турбина "Сименс", която беше изпратена в Канада за ремонт. Според Германия, където в момента се намира турбината, именно Русия възпрепятства връщането на тази ключова за газопровода част.

Facebook logo
Бъдете с нас и във