Банкеръ Daily

Свят

Кремъл обвини Запада, че се опитва да провали изборите в Русия

В позиция на външното министерство се твърди, че много западни държави използват случая с блогъра и критик на Кремъл  Алексей Навални в дневния ред на новините, за да повлияят на предизборната кампания за Държавната дума.

Руското външно министерство разпространено позиция по повод една година от "случая Навални", в която твърди, че Западът се опитва да провали изборите в страната през есента. 

В документа се твърди, че много западни държави използват случая с блогъра и критик на Кремъл  Алексей Навални в дневния ред на новините, за да повлияят на предизборната кампания за Държавната дума, съобщава ТАСС.

"Много западни държави директно, както и чрез контролирани информационни кампании и системни медии, последователно изграждат от Навални и неговото обкръжение имиджа на демократичното протестно движение в Русия. Тези коментари редовно се изразяват от правителствата и министерствата на външни работи на различни страни от НАТО. техните  пресслужби с готовност вземат  информация, публикувана от  екипа“на блогъра, като по всякакъв начин се опитват да запазят фигурата му в новинарския дневен ред в Руската федерация и в чужбина. Целта е намеса във вътрешните работи на страната ни, включително и опит да сеповлияе на предизборната кампания за избор на депутати от Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация на 17-19 септември 2021 г, “ се казва в позицията. 

Преди визитата на германския канцлер Ангела Меркел в петък в Русия, където ще се срещне с руския президент Владимир Путин, германското правителство поднови критиките си за отношението на Москва към изтърпяващия присъда опозиционер Навални, предаде ДПА.
"Този все още неизяснен случай е сериозен проблем в отношенията с Русия", каза в Берлин правителственият говорител Щефен Зайберт.

Меркел ще се срещне с Путин на годишнината от предполагаемото отравяне на Навални преди една година. Много от въпросите, които интересуват Германия около този случай, все още не са намерили отговор, каза Зайберт и добави, че Навални е несправедливо изпратен в затвора, и че са му повдигнати нови обвинения.

На 16 август бе съобщено, че руски съд е наложил 18 месеца ограничения върху свободата на движение на Кира Ярмиш, говорителка на намиращия се в затвора критик на Кремъл. 

Съдът е забранил на Ярмиш да напуска дома си през нощта, да участва в митинги и да променя домашния си адрес, без преди това да уведоми затворническите власти.

Тя е призната за виновна в нарушаване на ограничителните мерки, въведени заради COVID-19. Според полицията това се е случило по време на незаконен протест в подкрепа Навални от миналата зима. Ярмиш определя обвинението като политически мотивирано.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във