Банкеръ Daily

Свят

Кремъл обвини Запада, че се опитва да дестабилизира Русия

Руският външен министър Сергей Лавров.

Външнополитическите условия преди изборите за Държавна дума през септември остават трудни, защото западните политически стратези не крият целта си да подкопаят вътрешната стабилност в Русия,  заяви в петък руският външен министър Сергей Лавров на уеб семинара "Външната политика на Русия: успех, предизвикателства, задачи и перспективи“.

"Външните условия са трудни, а  ситуацията се изостря заради много западни страни, които се опитват да повлияят на ситуацията в Руската федерация, включително във връзка с предстоящите избори. Западните политически стратези, като цяло , не крия факта, че искат да подкопаят вътрешнополитическата стабилност в Русия. Те прибягват до най-широк кръг безскрупулни инструменти, фалшиви факти и излагат необосновани обвинения", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

Лавров даде за пример ситуацията с Алексей Навални, случаят със Скрипал, катастрофата на полет MH17 на Малайзийските авиолинии в небето над Донбас.

"Нещо повече, ние не получаваме отговори на многобройни въпроси в никоя от тези области, изключително конкретни, основани на правни споразумения със Запада. Има само един отговор: "нямаме основание да се съмняваме, че сте го направили.“ Но не се дават доказателства, включително позоваване на тайната на данните, защото "ако ви дадем конкретни факти, можете да разберете какви методи използват нашите специални служби и какво знаят за Русия", обясни министърът.

Лавров подозира, че  Западът ще се опита да повлияе на изборите в Русия чрез наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Съвета на Европа.

"Те ще се опитат да упражнят пряко влияние чрез наблюдатели на избори от ОССЕ и Съвета на Европа," каза той.

Министърът отбеляза, че ЦИК на Руската федерация е в контакт с Бюрото за демократични институции и права на човека на ОССЕ по въпроса за наблюдението на изборите. 

"Западът се стреми да създаде пояс на нестабилност около Русия, като развива териториите около нея икономически и военно", каза Лавров.

"Те се опитват да формират пояс на нестабилност около нас, принуждавайки нашите най-близки съседи и братски народи да направят избор - или сте с нас или с тях.  Западните страни подпомагат съседите на Русия по най-различни начини  военно  и икономически“, каза той.

Според него тази линия е била  най-ярко проявена в Украйна. "През последните месеци те се опитаха да изпробват методите на цветните революции в Беларус. Американците и европейците започнаха геополитическа борба за Молдова, кто използваха пропаганда по време на предизборната кампания, като се намесиха пряко във вътрешните работи на привидно суверенна държава. Е, сега нашите западни колеги се опитват да разширят присъствието си, включително военно, по периметъра на нашите граници, включително Централна Азия и Закавказието", добави министърът.

Лавров подчерта, че Русия е готова да осигури своите интереси както в постсъветското пространство, така и в други региони на света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във