Банкеръ Daily

Свят

Кремъл обвини САЩ в "намеса", свързана с демонстрациите в Русия

Кремъл обвини САЩ в "намеса", осъждайки комюнике от американското посолство в Москва, разпространено в навечерието на протестите в Русия с искане да бъде освободен опозиционерът Алексей Навални, предаде Франс прес.

Мисията на САЩ прикани чрез сайта си американците да не присъстват на тези митинги в събота, но уточни къде ще се състоят. "Тези демонстрации вероятно ще бъдат неразрешени. Предвид вероятното значително полицейско присъствие и евентуалното разпръскване на демонстранти в други райони на градовете, гражданите на САЩ трябва да избягват тези демонстрации и всякакви дейности, свързани с тях", гласи комюникето от 22 януари.

Тези публикации "косвено представляват абсолютна намеса във вътрешните ни работи", реагира в неделя говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред телевизия "Росия 1".

"Косвено това е пряка подкрепа за нарушение на закона на Руската федерация, подкрепа за несанкционирани прояви", каза Песков. Ако посолството на Русия в САЩ бе действало по същия начин по време на безредиците на американска територия, това "би предизвикало известно чувство на дискомфорт във Вашингтон", добави той.

Руското външно министерство разкритикува вече действията на посолството и уточни в комюнике, че ръководството на мисията ще бъде извикано за "сериозен разговор".

В комюнике от новата администрация на президента Джо Байдън САЩ "твърдо осъждат използването на груби методи срещу демонстрантите и журналистите" по време на съботните демонстрации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във