Банкеръ Daily

Свят

Кремъл нямало да променя поведението си, за да се сдобри с Великобритания

Дмитрий Песков

Русия не възнамерява да променя поведението си по настояване на Великобритания, тъй като не нейното поведение вреди на двустранните отношения, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Не, няма да променяме поведението си", каза Песков.

Той посочи, че Русия иска взаимноизгодни отношения с Великобритания, на базата на взаимното зачитане на интереси и "в тази линия на поведение няма нищо укоримо".

"Но други прояви вредят на двустранните отношения и виждаме последиците, а именно, в какво състояние са руско-британските отношения", подчерта Песков.

Руският президент Владимир Путин вчера призова "да обърнем страницата, свързана с шпиони" в отношенията с Лондон, които са в най-ниска точка след отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал през март 2018 г. в Англия, посочва Франс прес.

Говорител на британската министър-председателка Тереза Мей репликира, че "моделът на поведение на Русия, агресията и дестабилизирането подкопават претенциите й да бъде отговорен международен партньор" и призова Москва "да промени поведението си".

Сергей Скрипал, бивш полковник от руското разузнаване, осъден за шпионаж в полза на Великобритания и по-късно разменен за други двойни агенти, беше открит на 4 март 2018 г. в безсъзнание заедно с дъщеря си Юлия на пейка в южния английски град Солсбъри.

Британските власти обвиниха руското военно разузнаване (ГРУ), че се е опитало да го отрови с мощен невнопаралитичен агент.

Москва отрича всякаква отговорност по случая, довел до най-голямата вълна ответно експулсирани дипломати от двете държави в най-новата история и до нови американски санкции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във