Банкеръ Daily

Свят

Кремъл: Няма да позволим САЩ да ни говорят като на ученици

Русия е отворена за конструктивен диалог със Съединените щати, но няма да им позволим да ни говорят като на ученици. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за виетнамската телевизия. 

"Отношенията ни тъпят само влошаване. Наскоро отново въведоха  санкции", коментира той, като в същото време отбелязва, че  санкции се налагат за едно и също нещо - заради Крим.

Министърът добави, че Русия е отворена за конструктивен диалог, както вече беше споменато от руския президент Владимир Путин. Този диалог обаче трябва да се основава на равенство и взаимна изгода, а не да се осъществява на принципа "учител и ученик", каза Лавров.

Руският външен министър посочи, че топката е вече е в  ръцете на САЩ що се отнася до отношенията между Москва и Вашингтон. Лавров заяви, че не знае "колко далече може да лети тази топка". Според него позицията на Съединените щати се свежда до това, че Русия е влошила отношенията между двете световни сили, поради което се предполага, че трябва да промени поведението си.  Според него  е тъжно, че заради това се нарушава стратегическа стабилност, която е гаранция за глобалната сигурност. 

В петък Москва обяви, че Съединените щати планират да извършат на 23 февруари "мащабна провокация" на границата на Венецуела с хуманитарната помощ и прехвърлят спецчасти и техника в района за нейната подготовка.  "Развитието на събитията във Венецуела стигна до критична точка; всички разбират това. За 23 февруари е набелязана опасна мащабна провокация - подстрекавано и ръководено от САЩ пресичане на границата на Венецуела от така наречената хуманитарна автоколона", заяви говорителят на външното министерство Мария Захарова. Тя допълни, че САЩ и техни съюзници от НАТО обсъждат доставката на оръжия и боеприпаси от "една източноевропейска държава" за опозиционните сили във Венецуела. Според нея ставало дума за тежки картечници, гранатомети, преносими зенитноракетни комплекси и муниции за стрелково и артилерийско оръжие, които щели да бъдат пратени уж като "хуманитарна помощ".

От Вашингтон отговориха, че това е провокация, за да не се допусне хуманитарна помощ до бедстващите венецуелци. 

През декември САЩ наложиха нови санкции на Русия, като същевременно обявиха, че възнамеряват да отменят санкциите срещу руските компании "Русал", EN+ и ESE. Трите компании са се съгласили с промени в преструктурирането, включително намаляването на дела от капитала на предприятията на руския олигарх Олег Дерипаска.

Министерството на финансите на САЩ също така е добавило 18 руски физически лица и четири руски компании към списъка със санкциите, включително главния счетоводител на руска компания, за която се твърди, че е участвала в информационна война. В черния списък са сътрудниците на руското ГРУ, които са обвинени за извършването на опита за убийство на Сергей Скрипал във Великобритания. В американските документи те са вписани с истинските си имена, които бяха разкрити от журналистите по време на разследването. Това са Анатолий Чепига и Александър Мишкин. Сред санкционираните е "Федералната агенция за новини РИА ФАН, която е свързана с готвача на Путин Евгени Пригожин.

Преди седмица бе съобщено, че нов проект за санкции срещу Русия са подготвили сенаторите републиканци Линдзи Греъм и Робърт Менендес. Ограниченията са заради намесата на Москва в изборите в други държави, както и заради положението в Украйна. Документът, внесен сега в Сената, предвижда още по-строги мерки - забрана американски инвеститори да влагат средства в руски дългови облигации от нови емисии и санкции срещу руски банки, които "подпомагат намесата във вътрешните работи на чуждестранни държави". Предложено е също да се забрани американци да инвестират в проекти за добив на петрол в Русия и да бъдат санкционирани всички енергийни проекти в чужбина с участието на руски държавни компании. Това би поставило под удар газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток". 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във