Банкеръ Daily

Свят

Кремъл: Няма да използваме ядрено оръжие заради Украйна

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в интервю за американската телевизия Пи Би Ес (PBS), че Русия ще прибегне до използване на ядрено оръжие единствено в случай на "заплаха за съществуването" на страната, а не в резултат на настоящия конфликт с Украйна, предаде Ройтерс. 

По думите на Песков руската страна "не се съмнява, че задачите на специалната военна операция в Украйна ще бъдат изпълнени", предаде ТАСС. "Но както и да завърши операцията, това, разбира се, не е основание за използване на ядрено оръжие. Имаме концепция за сигурност, в която много ясно е казано, че само в случай на заплаха за съществуването на държавата, на нашата страна, можем да използваме ядрено оръжие. И ние наистина ще използваме ядрено оръжие за премахване на заплаха за съществуването на нашата страна", каза Песков.

На въпрос дали Русия ще спре доставките на газ за Европа, ако ЕС откаже да плаща за доставките в рубли, Песков отговори: "Няма плащане - няма газ", но добави, че Русия още не е взела окончателно решение как да реагира, ако европейски страни откажат да плащат в руската валута, отбелязва Ройтерс. Когато научим какво е окончателното решение на Европа, ще проучим какво може да се направи. Но определено нямаме намерение да се занимаваме с благотворителност в това отношение, "да пращаме безплатно газ за Западна Европа", заяви говорителят на руския президент.

Междувременно енергийните министри на страните от Г-7 отхвърлиха исканията на Москва за плащания в рубли, припомня Ройтерс, цитирайки германския министър на икономиката и защитата на климата Роберт Хабек. След онлайн среща си министрите той подчерта, че мнението на министрите е, че подобно изискване е едностранно и очевидно нарушение на валидни договори, които трябва да се спазват, и че плащанията в рубли са неприемливи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във