Банкеръ Daily

Свят

Кремъл не знае нищо за авария с изтичане на рутений-106

Дмитрий Песков

Кремъл не е получавал от никое ведомство данни за каквито и да било аварийни ситуации, които да предизвикат замърсяване с изотопа рутений-106.

Това заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Осъществихме контакти с всички ведомства у нас, свързани с тази сфера, и от никое ведомство досега няма потвърждение за евентуални причини, които биха създали подобни аварийни ситуации", уточни Песков.

Вчера руската метеорологична служба Росгидромет съобщи, че всички наблюдателни станции в Южен Урал са зафиксирали повишени концентрации на изотопа рутений-106, като най-висока концентрация е била установена от станцията в село Аргаяш. То е разположено на 30 км от ядрения комплекс Маяк, пострадал през 1957 г. от една от най-тежките ядрени аварии в историята и служещ днес за място за преработка на отработено ядрено гориво. Концентрацията на радиоизотопа е надвишавала близо 1000 пъти нормалната, съобщиха от службата.

В същото време представител на руската държавна компания Росатом заяви, че Русия не е регистрирала никакъв инцидент или повреда в своите ядрени инсталации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във