Банкеръ Daily

Свят

Кремъл: Не се сърдим на Тръмп, че не поздрави Путин

Кремъл не се безпокои и обижда от факта, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не поздрави президента Владимир Путин за победата на изборите. Това не е неприятелска стъпка. Това обяви говорителят на президента Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Утрото е по-мъдро от вечерта. Не е необходимо да смятаме това за неприятелска стъпка. Путин остава отворен за нормализиране на отношенията с американските партньори там където има интерес и необходимост за това. Той получава голямо количество поздравления от задгранични лидери. Някои не могат да се обадят поради натоварен график, а някои по други причини - тук не трябва нищо да се преекспонира", коментира Песков. 

Той подчерта, че може да е пристигнала телеграма от САЩ, но поради огромния брой на постъпващите поздравления, може и да не е забелязана. 

Администрацията на Тръмп обяви в понеделник, че въобще не се изненадва на изборния резултат в Русия. Земестник говорителят на Белия дом  Хоган Гидли каза, че телефонен разговор между двамата лидери не се планира. Това бе изтълкувано като нежелание на Тръмп да поздрави лично руския си колега. 

"САЩ ще сътрудничат с Русия в сферите, в които това е възможно. Ще продължим да развиваме нашите отношения с Москва, но ще я накараме да си плати, ако застрашава интересите ни", коментира Гидли. 

На 15 март  Държавният департамент на САЩ остро разкритикува визитата на Путин в Крим. Той пристигна на полуострова в навечерието на годишнината от референдума, който западните страни обявиха за невалиден.

„Преди четири години Русия проведе нелегитимен и изфабрикуван „референдум“ в Украйна. Кримските граждани бяха принудени да гласуват под контрола на тежковъоръжени руски войници. Президентът Путин повтори фалшивите искания към украинската територия. Това е още един признак, че руското правителство не спазва международните закони и нарушава териториалния интегритет на суверенни държави. Крим е Украйна“, се казва в изявлението на Държавния департамент. 

От Вашингтон обявиха, че ще продължат да подкрепят Украйна. Санкциите срещу Кремъл ще останат, докато Русия не се откаже от претенциите си към Крим. Само че в началото на месеца Владимир Путин заяви, че Русия никога няма да върне Крим на Украйна.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във