Банкеръ Daily

Свят

Кремъл не се ангажира със срокове за наказване на виновните за ареста на Голунов

Руският президентски прессекретар Дмитрий Песков предпочете да не уточнява срока на разглеждане от Владимир Путин на искането на руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев да бъдат уволнени двама генерали от полицията във връзка със случая с журналиста от изданието "Медуза" Иван Голунов, предаде ТАСС.

"Искането ще бъде разгледано своевременно", каза Песков вчера в отговор на въпрос за възможните срокове, в които ще бъде взето решението по въпроса.

Шефът на руското вътрешно ведомство Владимир Колоколцев сложи снощи точка в породилото най-голяма шумотевица дело в страната в последните години. Министърът заяви лично, че Иван Голунов, разследващ журналист от изданието "Медуза", не е замесен в наркотърговия, отбелязва "Комерсант". Изданието обаче предупреждава: "Делото е закрито, но въпросите остават".

Властите в Русия оттеглиха вчера обвиненията срещу Голунов, арестуван в четвъртък и поставен впоследствие под домашен арест. Според московската полиция у него и в квартирата му са били намерени наркотици. Журналистът не се призна за виновен, видни личности в Русия осъдиха ареста му, започнаха протести в негова подкрепа, а експерти съобщиха, че в пробите, взети от него, не са открити следи от наркотични вещества, посочиха руски медии.

След оневиняването на Голунов вътрешното министерство не обясни откъде са дошли в такъв случай иззетите от журналиста пакетчета със забранени вещества, но обеща оставката поне на двама генерали от столичното управление, посочва "Комерсант". Според цитирани в статията юристи на подсъдимата скамейка трябва да бъдат пратени сега служителите, задържали Голунов.

Правозащитници и прависти са на мнение, че породилата полемика история трябва да стане повод за старателно ревизиране на всички криминални дела, свързани с наркотиците, и за преразглеждане на прекомерно суровото законодателство в Русия. Политолози смятат, че ключова роля в освобождаването на журналиста е изиграло общественото мнение, добавя изданието.

Стотици и хиляди хора дадоха принос за освобождаването на Голунов, припомня "Новая газета". Те стояха по протести, даряваха пари за адвокати, записваха видеообръщения към читателите на техни блогове, публикуваха текстове в медиите, писаха в социалните мрежи. Ключов принос бяха синхронните действия на три бизнес всекидневника - "Ведомости", "Комерсант" и "РБК", излезли на 10 юни с еднакви уводни страници в подкрепа на Голунов. "Това бе удар с чудовищна сила: акцията на вестниците съвпадна с приключването на Петербургския икономически форум", изтъква изданието.

"Ако съдим по събитията от следващия ден, вълната, вдигната от журналистите, е стигнала до самия връх и там някой е дал команда нещата да приключат", обяснява "Новая газета".

"Медуза", където работи Голунов, помества първия му коментар след освобождаването. "Моралните щети за мен ще бъдат компенсирани, ако подобно нещо не се случи вече с никой друг", заявил журналистът, допълвайки, че ще продължи своята работа.

"Ведомости" разяснява "защо освобождаването на един журналист не решава проблема". Делото срещу Голунов фактически е приключено, но делото срещу системата, в която е станало възможно такова беззаконие, едва започва - инак подобни дела неизбежно ще се появяват отново и отново. Законът трябва да се спазва от всички и за всички - едва тогава победата ще е окончателна, пише всекидневникът.

Според него делото срещу журналиста едва ли е изфабрикувано само от двамата високопоставени полицаи, чието уволнение ще иска от президента вътрешният министър. Замесените "явно са повече и трябва да бъдат наказани всички, превърнали (. . .) в кошмар пет дни от живота на един невинен човек".

При това руската полиция не злоупотребява само с "наркотичните" членове от криминалния кодекс, щом й се наложи да "да подобрява" статистиката за дейността си или да накаже неугоден някому човек. Използват се и обвинения в измами, в екстремизъм, дори в детска порнография, се казва в материала.

"Дезинфекцията" и реформата на правоохранителната система в Русия е крайно важен, но труден и продължителен процес, който засяга интересите на множество хора във властта и извън нея. Съпротивата ще е силна, изтъква "Ведомости".

Facebook logo
Бъдете с нас и във