Банкеръ Daily

Свят

Кремъл не очаква пробив от разговора на Путин и Байдън

Дмитрий Песков, прессекретарят на Владимир Путин, заяви, че не очаква пробив от днешната виртуалната среща на руския президент с американския му колега Джо Байдън, предаде Ройтерс.

Песков имаше предвид най-вече ситуацията около Украйна, която се очаква да бъде основната тема на разговора. Той призова за спокойствие, имайки предвид опасенията на Запада, че Русия, която е струпала войски на украинската граница, може да предприеме военно нахлуване в съседната страна.

Видеоконференцията на руския и американския президент се очаква да започне около 15 ч. по Гринуич (17 ч. българско време). Байдън възнамерява да предупреди Путин, че Русия ще понесе сериозни икономически последици, ако нападне Украйна, отбелязва Ройтерс.

Москва отрича да планира атака. Песков изрази съжаление по повод "предвидимата склонност" на Белия дом да прибягва до санкции, но добави, че не вижда "косвени доказателства" за евентуални нови американски наказателни мерки срещу Русия. Путин е готов да чуе безпокойствата на Байдън и на свой ред иска да изложи своите, каза говорителят на Кремъл.

"Не трябва да се очаква какъвто и да било пробив от този разговор. Това е работен разговор в много труден период", подчерта Песков. Той отчете, че ескалацията на напрежението в Европа "е извънредна и това налага личен разговор на най-високо равнище".

По повод решението на Съединените щати да обявят дипломатически бойкот на зимната олимпиада в Пекин в знак на протест срещу нарушаването на човешките права в Китай Песков заяви лаконично, че игрите ще се състоят със или без присъствието на американски официални лица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във