Банкеръ Daily

Свят

Кремъл: НАТО пресече червената линия в Украйна

В неделя бе съобщено, че руските военни сили отработили удари по кораби на Украйна и военноморските сили на НАТО в Черно море по време на учение.

Експанзията на военната инфраструктура на НАТО в Украйна преминава червената линия за руския президент Владимир Путин,  се казва в съобщение на Кремъл в понеделник, 27 септември, съобщи Ройтерс. 

В документа се отбелязва, че Русия ще засили сътрудничеството си с Беларус.  Беларуският президент Александър Лукашенко пък по-рано в понеделник заяви, че той и Путин са се договорили да реагират на това, което той определи като повишена активност на войските на НАТО и САЩ в Украйна.

Лукашенко обвини САЩ, че са създали военни учебни центрове в Украйна, които според него представляват военни бази. Той подчерта, че Минск и Москва планират да предприемат контрамерки. 

В неделя бе съобщено, че руските военни сили отработили удари по кораби на Украйна и военноморските сили на НАТО в Черно море по време на учение.

"Известно е, че два руски фронтови бомбардировача са действали в зоната на украинските военни учения, а освен това вероятно са отработили нанасяне на удари по два военни кораба на ВМС на Испания, които преди няколко дни са влезли в Черно море", се казва в публикация в Телеграм-канала "Оперативная линия".

В интервю за Си Ен Ен наскоро, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че президентът на Съединените щати Джо Байдън поддържа стремежа на Украйна да се присъедини към НАТО.

Попитан за срещата си с Байдън в Овалния кабинет на 31 август, Зеленски отговори: "Говорихме 20, може би 40 минути за членството в НАТО. Байдън ми каза : "Мисля, че трябва да сте там".

Facebook logo
Бъдете с нас и във