Банкеръ Daily

Свят

Кремъл може да ограничи износа на храни

Москва предупреди, че е готова да наложи ограничения на експорта на ключови хранителни продукти заради наблюдавания напоследък ценови скок, принудил руския кабинет да сложи таван на вътрешните разходи за основни стоки като захар и брашно. 

Министърът на икономическото развитие Максим Решетников коментира за "Файненшъл таймс", че Русия, която е един от най-едрите износители на зърно в света, обмисля как най-ефикасно да подкрепи хранителния експорт и същевременно да защити местните потребители от растящите цени. Глобалният хранителен индекс на ООН се изкачи до най-високото си равнище за последните почти десет години през май, отчитайки скок от близо 40% годишно. Цените на храните са ключов политически проблем за Кремъл като се има предвид, че 20 млн. души или всеки седми руснак живее под линията на бедността, а споменът за купонната система и хиперинфлацията все още е жив. 

През декември 2020-а руският президент Владимир Путин нареди на подчинените си да наложат временен ценови контрол на ключови хранителни стоки като слънчогледово олио и макарони. В началото на 2021-а бе въведена квота за износ на брашно, а през юни влязоха в сила и експортни мита. Москва се мотивира, че мерките са наложителни, за да компенсират годините на намаляващи доходи, които са направили ред базови продукти непосилни за много хора.

Министър Решетников подчертава, че Русия ще продължи да наблюдава и да приема експортни мерки, включително плаващи ставки на "гъвкави експортни мита" на още стоки, ако цените продължат да растат. По отношение на вътрешното потребление Москва е премахнала повечето ценови ограничения, но ще продължи да субсидира някои базови храни като хляб и брашно. 

Експортните ограничения, които Решетников определя като "шокови абсорбатори", целят също да окуражат местните производители да инвестират повече. Министърът обяснява, че "това е един от руските източници на растеж чрез добавянето на нови вериги: зърното активизира отглеждането на животни, то пък увеличава производството на мляко и т. н."

Русия започна да изнася базови хранителни суровини като пшеница след 2014-а когато забрани по-голямата част от вноса на храни от запад в отговор на санкциите на САЩ и Европейския съюз и започна ударно да развива националното селско стопанство. Селскостопанските стоки като пшеница, са имали едва 8% дял от руския износ на стойност 419 млрд. щ. долара през 2019-а, по данни на Световната търговска организация. Страната обаче все още не разполага с достатъчна инфраструктура за съхранение на храни от мащабите на щатската и европейската. Тя би й позволила да преживее ценовите скокове чрез увеличение на предлагането, чрез складиране на излишната продукция и чрез пускането й на пазара при необходимост. 

Предложените експортни лимити имат подкрепата на дребните търговци на храни, чиито ръководители твърдят, че последният ценови бум се дължи на увеличеното търсене на китайските вносители, които са готови да плащат по-скъпо. Захарта в Русия е поскъпнала с 65% през миналата година.

Официалните представители на властта пък хвърлят вината за по-високите цени на храните в Русия върху "алчността на някои производители и мрежи от дребни търговци", както ги характеризира руският премиер Михаил Мишустин. Над три четвърти от руските бизнесмени се оплакват, че се чувстват несигурни заради необоснованите криминални разследвания от държавата, сочи проучване на службите за сигурност към президента. Нещо повече - 18% от прокурорите са съгласни с тях. Тези опасения са толкова широко разпространени, че член на парламента се пошегувал по време на икономическата конференция в Санкт Петербург през миналата седмица, че "е предприета първата стъпка (за инвестиционния климат) - три дни по време на форума без нито един арестуван".

Решетников заявява, че всякакви бъдещи мерки верояно ще са под формата на по-високи данъци. Защото, ако инвестираш всичките си печалби, дори те да са високи, в ново производство, развитие, проучвания, би било съвсем различно. Ако пък плащаш дивиденти, което също е чудесно, то би било добре да се премине към ново данъчно ниво, за да се стимулират инвестициите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във