Банкеръ Daily

Свят

Кремъл: Коментарите на Байдън за Русия са агресивна риторика

Дмитрий Песков

Кремъл определи вчерашни коментари на американския президент Джо Байдън за Русия, като "агресивна, неконструктивна риторика" и заяви, че няма да търпи никакви ултиматуми от страна на САЩ, предаде Ройтерс.

В първата си реч за дипломацията, откакто е президент, Байдън обеща нова ера в американската външна политика. Той изтъкна също, че е заявил пред президента Владимир Путин, че дните, когато САЩ са се огъвали пред агресивните действия на Русия, са приключили. "Това е много агресивна, неконструктивна риторика, за наше съжаление", заяви днес пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Кремъл все пак се надява, че все още е възможен ползотворен диалог между двете страни, когато интересите им съвпадат, каза той. Песков изрази надежда, че още има "база за сътрудничество, въпреки огромните разногласия и различия по ключови въпроси".

По въпроса с човешките права уроци не приемаме от никого, заяви говорител на Европейската служба за външно действие по повод днешната пресконференция на върховния представител на ЕС Жозеп Борел и руския външен министър Сергей Лавров в Москва.

Говорителят добави, че с Москва е необходим разговор, прям и труден, защото Русия е съсед на ЕС. С руската страна сме в много сложни отношения, отбеляза той.

По неговите думи Борел е във връзка със сътрудниците на опозиционера Алексей Навални. Говорителят посочи, че посещение на Борел в затвора, където е задържан Навални, би дало лош знак, че ЕС приема основанията за лишаването на опозиционера от свобода.

Навални не трябва да бъде затворен, ЕС продължава да настоява за незабавното и безусловното му освобождаване, както и за независимо разследване на опита за неговото убийство, посочи говорителят. Той отбеляза, че въпросът за съдбата на Навални ще бъде в дневния ред на следващото заседание на Съвета на ЕС по външни работи. По неговите думи европейските външни министри ще преценят дали са необходими допълнителни действия, а през март се очаква стратегическо разискване в Европейския съвет за отношенията с Москва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във