Банкеръ Daily

Свят

Кремъл изненадан от изявление на Ердоган

Кремъл заяви днес, че изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Турция е започнала операцията "Ефратски щит" в Сирия, за да сложи край на управлението на сирийския президент Башар Асад, е било изненадващо за Москва и очаква обяснения от Анкара, предаде ТАСС.

Това изявление наистина бе новина за нас, това трябва да бъде разяснено, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Надяваме се в скоро време да получим разяснения от турските партньори. Това е много сериозно изявление, каза Песков.

Там сме, за да получим справедливост, посочи снощи Ердоган, цитиран от турската телевизия НТВ. Той уточни, че операцията в Сирия се извършва, за да бъде сложен край на жестокото управление на Асад, който по думите му извършва държавен тероризъм.

В отговор на въпрос дали позицията на Ердоган може да повлияе на отношенията между Москва и Анкара Песков заяви: "не" и добави, че принципните и хипотетични разсъждения в случая са неуместни.

Същевременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че думите на Ердоган за Асад от вчера не са били записани.

Вчера проучвахме този въпрос. Цитатът предизвика много шум. Опитахме да разберем дали това е било казано и как точно е цитирано. Това не бе директен цитат, преразказът на изявлението му не е направен на базата на запис, каза Захарова.

Изхождаме от споразуменията, които имаме, и от ангажиментите на държавите, а не от цитати, които има вероятност да са били приподнесени или не както следва, или извадени от контекст. Това предстои да бъде установено, добави тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във