Банкеръ Daily

Свят

Кремъл: Истерията на Запада не ни засяга

Мария Захарова Снимка: Пресслужба на руското външно министерство

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова призова да се обръща по-малко внимание на "истерията на Запада по отношение на Руската федерация", тъй като това по никакъв начин не засяга политиката на Москва. Това съобщи Захарова в ефира на "Първи канал". 

Дипломатът също така отбеляза, че всички скорошни събития, включително експулсирането на европейски дипломати, не са нещо необичайно. 

"Няма нужда да се фокусираме върху тази истерия като нещо, което може да блокира или да промени политиката ни.", подчерта Захарова.

Германия изгони руски дипломат и го обяви за “персона нон грата“ в понеделник в отговор на експулсирането на дипломати от ЕС в петък. Решението  на руските власти беше определено от германското външно ведомство като “неоправдано по никакъв начин“. Полша и Швеция също изгониха руски дипломати в същия ден, което е координиран ход между трите правителства и Европейската служба за външна дейност, позовавайки се на източници от германското външно министерство.

Коментирайки реакцията на западните страни  Захарова отбеляза, че западните дипломати не са изгонени без причина, а защото са участвали в "незаконните протести" в защита на критика на Кремъл Алексей Навални. 

"Това продължава години, десетилетия, векове. Запада, защитава собствените си интереси. Когато нямат възможност да са конкурентоспособни, те започват с агресивна политика ", заключи Захарова.

Междувременно евродепутати поискаха оставката на върховния представител за външната политика Жозеп Борел заради злополучното му посещение в Русия. 

"Трябва да избегнем постоянната конфронтация с Русия", призова пред Европейския парламент Жозеп Борел и  съобщи, че ще се възползва от правото си да предложи нови действия в отговор на руските усилия за разпространение на дезинформация, нанасяне на удари в интернет и създаване на други хибридни заплахи.

По неговите думи на кръстопътя, до който ЕС е достигнал в отношенията си с Москва, ще се реши как ще бъде повлияна световната сигурност в този век.

"Много се тревожа за геостратегическите избори на руските власти. Руската страна няма намерение да води конструктивен диалог, ако ЕС поставя въпроса за човешките права. Русия се опитва да раздели ЕС, не трябва да влизаме в този капан", добави Борел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във