Банкеръ Daily

Свят

Кремъл: Инцидентът с британския кораб е умишлена провокация

Кремъл съжалява за инцидента с британския миноносец в Черно море и го смята за умишлена и подготвена провокация. Това съобщи днес прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

"Ние смятаме, че британският миноносец е извършил провокация. Нещо повече, съжаляваме, че това беше умишлена и подготвена провокация", каза представителят на Кремъл, коментирайки вчерашния инцидент в Черно море.

Москва смята действията на британския миноносец за неприемливи и несъвместими с международното право, добави Песков. "Категорично сме разтревожени от подобни действия на британския кораб. Смятаме такива действия за неприемливи и несъвместими с международното право", каза говорителят на Кремъл.

Песков предупреди, че руските граничари ще заемат "достатъчно твърда позиция", ако някой се опита да организира провокации в бъдеще, като инцидента с разрушителя "Дифендър".

Според Дмитрий Песков Москва не изключва никакви ответни действия, в случай че продължат неприемливите провокации с нарушаване на руските граници.

"В случай на повторение на неприемливите провокационни действия, ако тези действия стигнат твърде далеч, не може да се изключи нито едно действие по отношение на законната защита на границите на Руската федерация", каза той в отговор на въпроса дали руската страна може да нанесе удари по цели в случай на повторение на подобни инциденти.

Говорителят на Кремъл добави, че Москва ще предприеме съответни мерки на дипломатическо ниво. Песков заяви, че няма информация за евентуалното включване на Великобритания в списъка на недружелюбните за Русия страни поради ситуацията в Черно море.

Британският посланик в Москва Дебора Бронърт беше привикана в руското външно министерство днес заради инцидента с разрушителя на британските военноморски сили в Черно море. Ще й бъде отправен строг демарш, заяви днес официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

"Вчера съобщихме, че британският посланик е призован. Тя ще бъде във външното министерство днес. Ще й бъде отправен строг демарш", каза Захарова.

Руското министерство на отбраната вчера съобщи, че е предотвратено нарушаване на държавната граница от британския разрушител "Дифендър". Граничен патрулен кораб изпълнява предупредителен огън, а бомбардировач Су-24М е извършил предупредителна бомбардировка по пътя на миноносеца. От британска страна отрекоха техен кораб да е влизал в руски териториални води и да са отправяни предупреждения към него.

Районът на предполагаемия инцидент е близо до бреговете на Крим – територия, която Русия отне от Украйна и едностранно анексира, акт, който не е получил международно признание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във