Банкеръ Daily

Свят

Кремъл: Холандия няма доказателства за руски кибератаки

Кремъл заяви днес, че Хага не е представила никакви доказателства в подкрепа на обвиненията, че руски шпиони са се опитали да пробият през април компютърните системи на Организацията за забрана на химическите оръжия, предаде Франс прес.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори с "не" на журналистически въпрос дали представените от Холандия вещи, включително дипломатическите паспорти, използвани от четиримата предполагаеми агенти на руското военно разузнаване, са доказателства.

"Има обичайни канали за работа... Нека предадат документите, доказателствата и информациите по тези канали и ние сме готови да ги прегледаме. Нямаме намерение да обсъждаме такива теми чрез медиите", добави той.

Това е първата реакция на Кремъл, откакто Хага обвини миналата седмица Москва в извършване на кибератаки, след което още няколко държави сториха същото. Освен това руското външно министерство съобщи, че ще извика холандския посланик в Русия, "във връзка с кампанията за дезинформация, организирана в Хага".

Реакция по темата имаше и от страна на външния министър Сергей Лавров. На общата си пресконференция в Москва с италианския си колега Енцо Моаверо той нарече "недоразумение" ареста и експулсирането на руснаците. "Не е имало нищо тайно в пътуването на нашите специалисти в Холандия. Това е било рутинно пътуване", заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във