Банкеръ Daily

Свят

Кремъл: Херсон остава руски въпреки изтеглянето ни

Изтеглянето на руските сили от украинския град Херсон няма да промени статута на Херсонска област, чието анексиране Русия обяви през септември, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Херсонска област е "субект на Руската федерация, статутът на този субект е законово закрепен и определен. Тук не може да има никаква промяна", допълни говорителят в отговор на журналистически въпрос, предаде Ройтерс. Той каза, че Русия не съжалява за анексирането на Херсонска област и останалите три украински области.

Песков заяви, че се работи за уреждане на въпросите, които безпокоят Москва по отношение на зърнената сделка, чийто срок изтича на 19 ноември. Говорителят каза, че има "взаимно разбиране" по отношение на призивите на Русия Западът да премахне "пречките" пред износа на руски торове и зърно. "Преговорите и контактите продължават", каза Песков в момент, когато делегации на Русия и САЩ се подготвят да се срещнат в Женева за обсъждане на възможно удължаване на действието на зърнената сделка.

Решението на САЩ да престанат да третират Русия като пазарна икономика не допринася за стабилизиране на световните пазари, каза говорителят на Кремъл.

Той заяви още, че Русия винаги е приемала сериозно предложенията на САЩ за размяна на затворници, след като Вашингтон каза, че очаква руският президент Владимир Путин да изрази готовност за преговори по въпроса. "Има канали, които трябва да останат поверителни, тъй като това е единственият начин да постигнем някакви резултати", каза Песков и предупреди да не се прибягва до - както се изрази, "мегафонна дипломация". "Мегафонната дипломация в случая подкопава ефективността на тези канали.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във