Банкеръ Daily

Свят

Кремъл: Готови сме да разширим военно-техническото сътрудничество с Турция

Русия е заинтересована от разширяването на военно-техническото сътрудничество с други страни и е готова да разгледа възможността за сключване на нови договори за доставки на зенитно-ракетни системи С-400 в Турция. Това заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Песков коментира изявлението на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, който днес каза, че Турция може сключи още едно споразумение с Русия за купуването на допълнителни зенитно-ракетни системи С-400, ако САЩ не й продадат системи Пейтриът.

Русия има съответните възможности и технологични компетенции. И разбира се, Русия търси възможности за разширяване на това сътрудничество. Това е съвсем нормална практика, каза Песков в отговор на въпрос дали Москва е готова да обсъжда с Анкара вариантите за ново споразумение за доставки на С-400.

Реализацията на военно-техническото сътрудничество с други страни говори за особено ниво на развитието на двустранните отношения. Това се отнася и за Турция, каза Песков.

През ноември 2016 г. стана известно, че Турция и Русия водят преговори за купуване на системи С-400. Фактът за подписването на договор бе потвърден от Русия на 12 септември 2017 г., когато и турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че по договора е внесен аванс. Очаква се доставките да започнат още тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във