Банкеръ Daily

Свят

Кремъл: ЕС ни обяви ваксинална война

Мария Захарова подчерта, че властите на някои европейски държави "създават абсолютно изкуствено политическо вълнение".

Редица страни от Европейския съюз критикуват руските ваксини срещу коронавируса, като по този начин разгръщат "ваксинални войни",  заяви във вторник официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на радиостанция Вести FM .

"Както си спомняте, страните от ЕС, по-специално Франция, обявиха, че Русия и Китай уж провеждат някаква дипломация чрез ваксините, но не в добрия смисъл на думата. Това е безкраен поток от лъжи  по отношение на руските ваксини", смята Захарова

Тя подчерта, че властите на някои европейски държави "създават абсолютно изкуствено политическо вълнение".

Интересът към руската ваксина напоследък нарасна сериозно, но в ЕС тя ще влезе в употреба, само ако бъде одобрена от Европейската служба за контрол над лекарствата ЕМА. Има обаче и държави, които са си подсигурили количества въз основа на двустранни договори - като Словакия, Унгария, а и германската провинция Бавария. Общият брой на страните по света, които залагат на руската ваксина, е поне 60. Ето и някои от тях: Индия, Мексико, Аржентина, Иран, Шри Ланка, Сърбия.

Според критиците обаче заради глобалния здравен риск ваксините са се превърнали в политически инструмент и руските власти, които умишлено използват Спутник, както правят и с газа. 

В началото на май след разгорещени дебати, продължили над два часа, Народното събрание не одобри предложението на БСП за осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина "Спутник V" срещу COVID-19, преди да бъде одобрена за употреба от Европейската агенция по лекарствата и Европейската комисия. Дебатите по предложението обхванаха различни аспекти от темата за ваксините - от чисто медицинските параметри на руския препарат до геополитическите измерения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във