Банкеръ Daily

Свят

Кремъл: ЕС да разговаря директно с Лушакенко, не с Путин

Повод за коментара на Грушко е, че по-рано канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви по време на телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, че Русия може да повлияе на Минск да спре притока на нелегални мигранти.

Москва смята, че Брюксел трябва да обсъди опасенията си за ситуацията на беларуско-литовската и беларуско-полската граница директно с Минск, каза заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

„Разбира се, Русия може да повлияе на ситуацията. Това влияние се крие във факта, че ние публично казваме, че ако ЕС е толкова загрижен за ситуацията на границата, той трябва да се свърже с беларуските власти в съответствие с нормалната дипломатическа практика“,заяви за ТАСС дипломатът. „Това трябва да се направи днес, но ЕС, очевидно, не е готов за това“, добави той.

Повод за коментара на Грушко е, че по-рано канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви по време на телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, че Русия може да повлияе на Минск да спре притока на нелегални мигранти към ЕС през Беларус. 

Миграционната криза по границите на Беларус с Полша, Литва и Латвия, където мигрантите се събират от началото на годината, рязко ескалира на 8 ноември. Няколко хиляди души се концентрираха от беларуската страна на границата с Полша и не напуснаха граничната зона, някои от тях се опитаха да влязат на територията на европейската страна, преодолявайки оградата от бодлива тел. Страните от ЕС обвиняват Минск в умишлена ескалация на кризата и призовават за налагане на санкции. Президентът на Беларус Александър Лукашенко твърди, че виновни за тази ситуация са западните държави, заради чиито действия хората бягат от родините си.

В същото време Лукашенко заплаши Европейския съяз, че ако разшири санкциите срещу страната му, ще спре транзита на газ за европейците през транснационалния газопровод "Ямал - Европа".

По време на заседание на правителството в Минск Лукашенко заяви, че страната му може да отговори твърдо на нови европейски санкционни пакети, като спре транзитните превози. 

"Ние отопляваме Европа, те пък отгоре на това ни заплашват, че ще затворят границата. Ами ако ние прекъснем природния газ за натам? Затова бих препоръчал на ръководството на Полша, на литовците и другите, дето нямат глави, да мислят, преди да говорят", заяви президентът на Беларус и добави, че ще последва твърд и безкомпромисен отговор.

 "Ами ако спрем транзита през Беларус? През Украйна (той) няма да мине, там руската граница е затворена, през Балтика няма пътища. Ако затворим (комуникациите) за поляците и например за германците, какво ще стане тогава? Защитавайки своята независимост и суверенитет, не бива да се спираме пред нищо", заяви Лукашенко по повод плановете на Варшава да затвори границата с Беларус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във