Банкеръ Daily

Свят

Кремъл е доволен от инспекцията на МААЕ в АЕЦ Запорожие

Много е добре, че експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) успяха да инспектират вчера Запорожката АЕЦ в Украйна, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде Франс прес.

"Като цяло възприемаме като много положителен факта, че делегацията пристигна и започна да работи въпреки трудностите и проблемите", изтъкна Песков.

Въпреки това "е твърде рано да правим оценки. Екипът все още е на място, следователно е твърде рано, но най-важното е, че делегацията е на място", каза още говорителят.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна централа в Европа. Инспекцията ѝ вчера от екипа на МААЕ, ръководен от шефа на агенцията Рафаел Гроси, беше очаквана дълго време, след като централата стана обект на обстрел.

Русия, чиито сили контролират Запорожката АЕЦ от март, и Украйна си разменят обвинения във връзка с обстрела на централата.

Някои членове на делегацията на МААЕ напуснаха централа вчера вечерта, но други останаха на място.

Украинската енергийна компания "Енергоатом" изрази днес съмнения, че инспекцията на Запорожката АЕЦ от делегацията на МААЕ ще хвърли светлина върху дейността на руските сили в централата, предаде ДПА.

"Окупаторите лъжат, фалшифицират факти и доказателства", заяви "Енергоатом" в Телеграм. На делегацията на МААЕ не бе разрешено да влезе в кризисния център на централата, където понастоящем има разположени руски войници, отбелязва ДПА. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във