Банкеръ Daily

Свят

Кремъл де факто изравни Навални с първите лица в Русия

Навални при пристигането му на летище "Шереметиево"

Завръщането на Алексей Навални в Русия протече практически в пряк ефир - почти половината пътници в самолета Берлин - Москва бяха журналисти, разказва "Комерсант" в репортаж за вчерашното пристигане на руския опозиционер в родината му след лечение в Германия във връзка с предполагаемо отравяне с бойно отровно вещество през август в Сибир.

Минути преди кацането самолетът бе пренасочен от "Внуково" към друго московско летище, "Шереметиево" - според командира на машината това е станало по технически причини, посочва вестникът. Пилотът обаче "нескрито се подсмихвал".

В материала се описват полицейски акции край летищата, арести на посрещачи и съратници на Навални, събрали се във "Внуково". Пръв бил хванат и обездвижен мъж с руския трикольор, викал "Навални е наш президент" и "Путин е отровител", пише "Комерсант".

Според сайта за мониторинг на политическите гонения в Русия "ОВД-Инфо" са арестувани общо близо 70 души.

Опозиционерът също бе задържан - руската служба по затворите бе предупредила, че е обявен за издирване заради нарушения на мярката за неотклонение (подписка) по една от условните му присъди, свързани със злоупотреби, напомня печатът.

Навални едва ли не е знаел, че за такива нарушения руските съдилища пращат сто процента от нарушителите да излежават ефективни присъди - това са към 15 000 души. Ако силовите структури не бяха задържали критика на Кремъл след пристигането му в Русия, те самите биха нарушили закона, отбелязва "Комсомолская правда".

С оглед претенциите към Навални по други дела следствието може да го постави под стража най-малко за два месеца, преди да го съдят, но службата по затворите може да избере и домашен арест, уточнява пред "Известия" полицейският юрист Игор Гришаков.

Според властта в Русия Навални е никой отникъде, "никому ненужен блогър", но ето че заради него бе променена цялата схема на въздушно движение над две московски летища. Де факто статутът на "пътника от Берлин" бе повишен - подобни неща се случват при полети на първите лица в страната, коментира пред "Новая газета" авиационният експерт Вадим Лукашевич.

Да се върнеш от чужбина не значи да станеш Ленин, пристигнал през 1917 г. в Петроград, за да оглави революцията, заявява обаче пред "Свободная преса" секретарят на руската компартия Сергей Обухов. Обявяването на опозиционера за издирване впрочем според него е "не твърде сполучлива шега". "Навални в Германия естествено е по-удобен за руската власт, отколкото Навални в Русия - това означава куп неудобства за властта", казва Обухов.

Да се върнеш в Русия, почти стопроцентово застрашен от затвор, може би и от ново покушение - малцина биха се решили на такава стъпка. Това, естествено, е част от играта, но това не намалява героизма, а според мнозина и патриотизма на самата постъпка, коментира "Собеседник".

В отговор на изявления след ареста на блогъра говорителката на руското външно министерство Мария Захарова прикани страните от Запада да се тревожат за собствените си проблеми, а не за Навални, пише "Взгляд", като изрежда западни политици, поискали незабавното му освобождаване.

Направен е ход в голямата игра и той зле ще се отрази на повечето хора в Русия. Санкции, санкции и пак санкции. Тази дума става синоним на режима на Владимир Путин, четем в коментар по същия повод на агенция РОСБАЛТ.

Властта в Русия не се притеснява много за потенциалните щети върху имиджа й и вече не се интересува от мнението на Запада, изтъква пред "Независимая газета" политологът Алексей Макаркин.

Същевременно Навални стана фигура, стояща извън критиката - вече е неприлично човек да го критикува. Всички му съчувстват като на герой, застрашен от дълги години затвор. Така се случи в началото на 2000-те с Михаил Ходорковски, напомня експертът историята на друг опонент на Кремъл, хвърлен в затвора по ред обвинения, помилван от Путин и днес живеещ в чужбина.

"Не мога да кажа, че това е мой избор - да се върна в Русия или не. Въпросът не е стоял така нито секунда. Но това показва как трябва да се борим тук (. . .) Те поставиха под заплаха авиационната сигурност на един огромен чудесен град", цитира изданието "Медуза" първото изявление на Навални на родна земя, излъчено от радио "Свобода".

"Това е най-хубавият ми ден от пет месеца насам (. . .) Тук е моят дом. Пристигнах тук и не ме е страх. Зная, че съм прав, криминалните дела срещу мен са изфабрикувани", казва руският опозиционер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във